Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Banker raser over bud fra Basel

De kommende internationale regelforslag for banker ser som ventet giftige ud for den danske realkredit, lyder det fra bankerne.

Nykredits bidragsballade
Nye internationale regelforslag for banker tyder endog meget skidt for dansk realkredit, lyder det fra finanssektorens største brancheorganisationer. Foto: Finansrådet

Ingen kender morgendagen - men der er ret bred enighed om, at fremtiden næppe bringer ret godt nyt fra de internationale bankregelmagere i Basel i Schweiz for den danske realkredit.

Det seneste varselsskud fra Basel er da også både helt skidt - og på samme tid en forbedring - lyder det i en pressemeddelelse fra finanssektorens store brancheforeninger Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet.

»Forretten til den uspiselige hovedret for dansk realkredit - nemlig de kommende kapitalkrav fra Basel – er blevet serveret. (..) Forslaget, der ligger på bordet, kan udover voldsomt stigende priser på lån med pant i fast ejendom for både private og virksomheder også i yderste konsekvens udfordre den nordiske bankmodel,« lyder det blandt andet fra de tre organisationer, der har sendt et fælles høringssvar til Schweiz.

»Det vil kunne få ganske alvorlige konsekvenser for boligejere og virksomheder, for hvem lån med pant i fast ejendom jo spiller en kæmpe rolle i deres økonomi. Årsagen til det er, at det vil give incitamenter til, at institutterne vil søge over i lånekategorier med større risiko og afkast, der bedre afspejler kapitalkravene. Eller alternativt: At lette deres balance for lavrisikolån.«

Værst er presset dog på realkreditten, hvis regelsæt dog - til brancheforeningerne store fortrydelse - endnu ikke er bragt i høring.

»Vi har endnu ikke har set det endelige forslag fra Basel Komiteen til fastsættelse af (..) dén regulering, der for alvor kan gøre livet surt for eksempelvis store realkreditinstitutter. Men der er en klar forventning om, at den standardmetode der her indføres, vil blive brugt som byggesten til gulvkravet for de store kreditinstitutter,« skriver organisationerne med henvisning til netop den regel, Nykredit for indeværende bruger som den primære motivation for realkreditkæmpens voldsomme prisstigninger og børsplaner.

Alt er dog ikke helt skidt, lyder det også fra finanssektorens lobbyister. Der er nemlig vundet meget siden sidste høring:

»Det er anden gang, Basel Komiteen sender forslag til ny standardmetode i høring. Det første forslag, der var i høring for et år siden, og som Finansrådet også sendte høringssvar til, indeholdt en række problematiske forslag, som er taget af bordet i det andet høringsforslag. Det nye forslag fra Basel komiteen er således en forbedring i forhold til det tidligere forslag.«

BRANCHENYT
Læs også