Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Lovlige joints: Teenagerne er skæve, men økonomien reddet

Lovliggørelsen af cannabis i bl.a. delstaten Colorado, USA, har betydet enorme summer i statskassen og bedre økonomi i småbyerne.

Efter cannabis er blevet lovligt, er det blevet til en milliard-industri i delstaten Colorado.  Foto: Richard Vogel
USA

Det er ikke mere end små tre år siden, at den amerikanske delstat Colorado lovliggjorde cannabis - populært kaldet pot.

I dag er der 938 lovlige forhandlere i staten, og cannabis-industrien omsatte alene i Colorado for en milliard dollars i 2015 - cirka 6,7 mia. kr.

Det skriver Bloomberg Business.

Lovliggørelsen har betydet næsten 900 mio. kr. i skatteindtægter i Colorado, og i staten Washington, hvor cannabis også er blevet lovligt, har staten indkasseret 437 mio. kr. i skatter. Man vurderer, at cannabis højst sandsynligt også legaliseres i Californien, hvor det vil indbringe op mod 6,7 mia. kr. til delstatens kasse.

I Colorado har skatteindtægterne betydet mere luft i økonomien i særligt de mindre byer. Indtægterne har gjort det muligt for flere regioner at kunne opdatere infrastrukturen, offentlige institutioner og sportsarenaer, og det har medført flere penge til hjemløse og de svagest stillede.

Til Bloomberg Business udtaler Richard Sprague, kommunalt ansat i den lille by Empire:

»Folk heromkring er egentlig ret ligeglade med marijuana (cannabis, red.), men skatteindtægterne hjælper os med at holde hovedet oven vande.«

En anden region melder, at industrien betyder, at de kan udbyde universitetsstipendier for omkring 11,5 mio. kr. til dårligt stillede studerende.

Men en ny rapport kortlægger også, hvad det øgede salg af pot ellers har betydet for samfundet. Og der sættes nu spørgsmålstegn ved, om de enorme skatteindtægter vejer højere end indbyggernes velbefindende.

En lang række gymnasier giver nemlig udtryk for, at størstedelen af deres elever er høje, når de møder op til undervisning, folkeskoleelever er blevet taget i at sælge chokoladebarer med cannabis til deres klassekammerater, og tal fra 2014 viser, at 20 pct. af trafikuheld med dødelige udfald skyldtes, at føreren var skæv.

Marco Vasquez sidder i Colorados komité for marijuana-anliggender. Til Bloomberg Business udtaler han:

»I praksis har det været meget svært, hvis ikke umuligt at vurdere, hvilke implikationer det her har haft for Colorado. Jeg ved ikke, om det, vi har tjent, vægter højere end de sociale omkostninger.«

BRANCHENYT
Læs også