Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dansk børsdarling får hug af vagthund

Chemometec har ikke kommunikeret intern viden hurtigt nok til markedet, og det udløser en påtale fra Finanstilsynet.

Salget af udstyr til celletælling og celleanalyse er vokset markant hos Chemometec, der har søsat en ny salgsstrategi med fokus direkte salg i USA og Europa. Arkivfoto: Chemometec

Finanstilsynet giver nu celletællervirksomheden Chemometec en over nakken. Årsagen er ganske simpelt, at ChemoMetec A/S i 2015 ifølge vagthunden ikke offentliggjorde vigtig viden hurtigt nok til markedet.

»Finanstilsynet skal henlede opmærksomheden på, at et børsnoteret selskab uanset størrelse skal overholde lovgivning, hvorfor Finanstilsynet gør Chemometec A/S opmærksom på, at det er vigtigt at prioritere og planlægge tilrettelæggelsen af selskabsmeddelelser, således at lovgivningen overholdes. Det anbefales at have et beredskab klar op til eventuelle offentliggørelser af intern viden,« skriver Finanstilsynet i påtalen til Chemometec.

Sagen drejer sig kort fortalt om, at Chemometec kom med en opjustering af forventningerne for sent. Den 13. maj 2015 meddelte Chemometec markedet, at man havde besluttet at udskyde sin periodemeddelelse fra den 15. maj 2015 til den 18. maj 2015. Som argument blev det brugt, at Nasdaq København holdt lukket den 15. maj 2015.

Da meddelelsen så kom den 18. maj, bød det på en opjustering i meddelelsen, der fik navnet »Markant vækst og opjustering.« Og den går altså ifølge Finanstilsynet ikke.

I forbindelse med opjusteringen, der altså kom for sent, løftede Chemometec dengang forventningerne til omsætningen fra 51-55 mio. kr. til 59-61 mio. kr. og driftsresultatet (EBITDA) fra niveauet 9-11 mio. kr. til 10-13 mio. kr.

Den lille virksomhed med base i Allerød på Sjælland har de seneste år været igennem en væksthistorie af de helt store. Virksomheden, der både udvikler, producerer og sælger analyseudstyr til celletælling, har i løbet af de seneste to år kunnet se både omsætning og indtjening tage fart, og det har fået markedet til at sende aktien op med hele 895 pct. de seneste to år. Det giver en markedsværdi på 691 mio. kr.

Undervejs har der været et hav af opjusteringer, og selskabet har ved gentagne lejligheder skullet forklare den danske erhvervspresse for ikke at guide ordentligt. Adm. direktør i Chemometec, Michael Eising, har forklaret sig med, at det er svært at ramme plet - og i øvrigt også påpeget, at daværende topchef i Novo Nordisk Mads Øvlisen fik kritik for det samme.

BRANCHENYT
Læs også