Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

S og R parate til at genåbne elbilsaftale

Hvis salget af elbiler fortsætter sin opbremsning, er flere partier klar til at genåbne den politiske aftale.

Inden afgifterne blev ændret var der godt gang i butikken, men nu er salget af el-biler gået i stå - også for luksusbilen Tesla. Foto: AP

Hvis salget af elbiler viser sig at ligge langt fra de prognoser, Skatteministeriet har givet under forhandlingerne til den aftale, der blev indgået i efteråret, vil Radikale Venstre og Socialdemokraterne have den op til revision.

Det fortæller Radikal Venstres skatteordfører Martin Lidegaard og Socialdemokraternes energiordfører Jens Joel.

- Hvis prognoserne ikke viser sig at holde, så kommer vi til at have en diskussion af, hvordan vi kan få dem til at holde.

- Vi har indgået denne har aftale på det grundlag, at der vil komme det fremlagte antal elbiler, siger Martin Lidegaard.

Elbilsalget styrtdykker

Fra nytår trådte nye regler i kraft, hvor der gradvist bliver indført afgifter på elbiler. Det har fået salget til at falde markant.

Samtidig er der stor forskel på, hvordan Skatteministeriet forventer salget vil gå, og hvordan Energistyrelsen venter, salget vil gå.

* Skatteministeriet venter, at der vil blive solgt 24.100 elbiler frem til 2020.

* Energistyrelsen forventer, at der vil blive solgt 1000.

* Energistyrelsen venter, at salget af Teslaer og salget til firmaer, kommuner og så videre vil dykke til næsten nul.

* Skatteministeriet forventer, at "salget ikke vil ophøre".

* I 2014 blev der solgt 1561 elbiler

* 498 var til private, og 460 af dem var Teslaer.

* I 2015 blev der solgt 4329 elbiler.

* 2395 var til private, og 2263 af dem var Teslaer.

* I 2016 er der solgt 58 elbiler i januar og februar.

* Af dem var 33 Teslaer, hvoraf 31 er solgt i januar.

Kilder: De Danske Bilimportører, Aftaletekst fra aftale om elbiler, Basisfremskrivningen fra Energistyrelsen.

Diskussionen kommer efter, at det er kommet frem, at mens Skatteministeriet estimerer, at der trods den gradvise indførsel af afgifter på elbiler vil blive solgt 24.100 frem til 2020, venter Energistyrelsen, at der blot vil blive solgt 1000 i perioden.

- Først og fremmest må regeringen forklare, hvorfor der er så stor forskel mellem, hvad den ene og den anden del af regeringen siger.

- Det er for tidligt at sige, om forudsætningerne har ændret sig. Men det er klart, at hvis aftalen ikke lever op til de forudsætninger, der ligger i den, så skal vi kigge på den igen, siger klimaordfører hos Socialdemokraterne Jens Joel.

Hos Radikale Venstre vil Martin Lidegaard vente til efter sommerferien, før der bliver gjort status på, om prognoserne fra Skatteministeriet holder.

- Det er vigtigt for os, at vi får det antal elbiler, der er forventet i aftalen. Det er en vigtig sag for os, for elbilerne er en helt uomgængelig del af den grønne omstilling.

- Vi må i det mindste holde fast på, at vi når de prognoser, der ligger til grund for aftalen. Det vil vi være være ekstra tilskyndet til at holde øje med nu, hvor det viser sig, at der er stor uenighed om prognoserne, siger Martin Lidegaard.

BRANCHENYT
Læs også