Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tesla-boblen er bristet: Har kun solgt to biler i 2016

Nye afgifter har haft konsekvenser for markedet for elbiler. Særligt Tesla er bremset op.

Som en konsekvens af de nye afgifter er der blev solgt utrolig få Tesla'er i 2016.  Foto: PR

I starten af det nye år blev der indført afgifter på registrering af elbiler.

Og noget tyder nu på, at det har haft betydelige konsekvenser for salget af elbiler. I februar blev der registreret 14 elbiler i Danmark i alt, og kun to af disse var af mærket Tesla.

Og det er faktisk de eneste Tesla-biler, der er blevet solgt i år i Danmark, mens der i fjor blev solgt omkring 2.800 Teslaer. Det viser tal fra Danske Bilimportører.

Forklaring på tallene
  • Tal fra Danske Bilimportører vidner faktisk om en del flere registrerede Tesla-biler i 2016. Men der var fejl i Skats registreringssystemer d. 31. december 2015, hvilket betød, at en række virksomheder, herunder Tesla, fik dispensation og dermed lov til at registrere de biler, der var købt i 2015, under den gamle lovgivning - det vil sige uden afgifter.
  • Skat oplyser, at alle virksomheder vedlagde dokumentation for fejlen og indregistrerede lovligt. Men det betyder, at de registrerede Teslaer fra januar ikke er omfattet af de nye afgifter, og dermed er de misvisende for, hvilken effekt, afgifterne havde på salget i januar.

»Der er blevet solgt færre elbiler, fordi vi nu ser effekten af de afgifter, der er kommet på elbilerne. Som forudset har det haft en ret markant effekt,« siger afdelingschef hos Forenede Danske Motorejere, FDM, Torben Lund Kudsk.

Når særligt Tesla bløder, er det, fordi det er en elbil i luksussegmentet, forklarer Torben Lund Kudsk.

»Før afgifterne kunne man som køber få en luksusbil til forholdsvis lav pris, fordi der ikke var samme afgifter på Teslaer, som på andre luksusbiler. Men når beskatningen afhænger af bilens værdi, er det ikke raketvidenskab, at Tesla nu bliver dyrere,« siger han.

Derfor kan man også tale om en såkaldt boble inden for elbiler – og i særdeleshed Tesla. De høje salgstal fra 2015 kunne godt tyde på, at køberne har spekuleret i at købe de afdragsfrie elbiler, forklarer Torben Lund Kudsk. Og derfor ser tallene nu så sorte ud i det nye år.

Tesla selv kommenterer ikke på antallet af solgte biler, men indrømmer, at det er blevet sværere at sælge bilerne efter årsskiftet.

Vi tror fortsat på, at de nuværende og nye Tesla-modeller vil få succes i Danmark.

Even Sandvold Roland, presseansvarlig for Tesla i Norden

»Men vi oplever stadig interesse for Tesla over hele Danmark,« skriver presseansvarlig for Tesla i Norden, Even Sandvold Roland, i en mail.

Han forklarer, at Tesla i løbet af 2015 fordoblede antallet af de hurtige opladningsstationer, "Supercharger", for at imødekomme »behovet fra de mange danskere, som kører lange ture.«

»Vi fokuserer på at skabe verdens bedste bil - og vi tror fortsat på, at de nuværende og nye Tesla-modeller vil få succes i Danmark,« siger Even Sandvold Roland.

Tesla Model 3 præsenteres i slutningen af marts. Det er en billigere Tesla-model, der kommer til at koste omkring halvdelen af, hvad Model S koster.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også