Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nu skal den europæiske stålindustri reddes

EU-Kommisionen vil redde den europæiske stålindustri med ny plan. Industrien kæmper bl.a. med prisdumping på kinesisk stål.

Kina er verdens største stålproducent med en markedsandel på over 50 pct. EU kommer ind på andenpladsen med lidt over 10 pct. Internt i EU er Tyskland størst på stål. Foto: Imaginechina via AP

Stålindustrien har i en lang årrække været massivt udfordret af lave priser på stål. Især den europæiske stålindustri har været presset, og har også åbent anklaget andre lande, især Kina, for at gøre sig skyldige i prisdumping i det pressede marked.

Derfor fremlagde EU-Kommisionen i går en plan, der skal hjælpe den europæiske stålindustri, ved at bekæmpe såvel prisdumpingen som global overproduktion.

For at genoprette markedet er man nødt til at skære på produktionen, og et af de mest oplagte steder at skære ned er i Kina.

Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.

Ifølge chefanalytiker i Nordea, Jan Størup Nielsen, er det kærkomment, at Kommisionen nu kommer industrien i møde.

»Mange europæiske værker har kørt med store underskud, fordi det ikke har været rentabelt. Noget af det, der har været fokus på i industrien, er prisdumping fra lande, der bevidst har prøvet at presse prisen ned og erobre markedsandele ved at holde den nede,« siger Jan Størup Nielsen.

Planen i 5 punkter
  1. Antidumping indsats
  2. Håndtering af global overproduktion
  3. Øget adgang for industrien til EUs investeringsfonde
  4. Hjælp til at kvalificere arbejdskraften
  5. Politiske initiativer inden for bl.a. co2-kvoter og konkurrencepolitik
Kilde: EU-Kommissionen

I lanceringen af planen fremgår det, at første skridt netop bliver at slå endnu hårdere ned på prisdumping. Kommisionen er dog allerede aktiv på det punkt med 16 antidumpingforanstaltninger såsom straftold mod Kina alene.

»Vi har nu indført et rekordstort antal antidumpningsforanstaltninger for stålprodukter, og Kommisionen er fast besluttet på at genskabe lige konkurrencevilkår på verdensplan,« har næstformand i Kommisionen, Jyrki Katainen, udtalt i forbindelse med den nye plan.

Der er dog ikke kun lagt op til skyttegravskrig på og om statsstøtte og prisdumping. For komme det underlæggende problem med overproduktion til livs lægger planen nemlig op til, at Kommisionen skal indlede forhandlinger med de andre store aktører i stålindustrien.

Umiddelbart ser det ud til, at det må blive Kina, der skal holde for i en produktionsnedgang

»Det er lidt det samme som med situationen på oliemarkedet. Alle er enige om, at der er et overudbud, og at der skal skæres ned - men det gælder jo om at få de andre til at skære ned, så det bliver mere rentabelt for en selv. På stål er Kina bare så stor en aktør, at det er logisk, at faldet sker der,« siger Jan Størup Nielsen.

Det er dog ikke sikkert, at Kommisionen behøver at rulle det tunge skyts frem for at få de første resultater på det punkt. Kina har i hvert fald selv annonceret massefyringer i stålindustrien, som led i en plan, der skal sætte stålproduktionen ned med 150 mio. tons om året.

Den kinesiske overproduktion vurderes dog at være i omegnen af 325 mio. tons om året. Og da Kina har sine egne økonomiske problemer at slås med, så det er ikke så sikkert endda, at landet vil gå med til at skære endnu mere.

»Kina står jo overfor en økonomisk afmatning, så det er ikke sikkert, at de vil skære mere ned. De skal jo også sørge for at holde økonomien oppe,« siger Jan Størup Nielsen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også