Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tyggegummidynasti gaber over nyt eventyr

Tyggegummikoncernen, som er ejet af Bagger-Sørensen-familien, har forbedret resultaterne, viser nyt regnskab. Nu venter et nyt eventyr, som også omfatter andre produkter end bare tyggegummi.

Fertin, som producerer nikotintyggegummi, men lader andre om at sælge dem til forbrugerne, udgør langt størstedelen af Bagger-Sørensen & Co.'s omsætning. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Tyggegummi med nikotin i henter de fleste penge til bundlinjen i Bagger-Sørensen-familien tyggegummikoncern, viser nyt årsregnskab. Nu vil producenten også satse på andre produkter end bare tyggegummi.

Tyggegummidynastiet
  • Bagger-Sørensen & Co. er ejet af Bagger-Sørensen-familien. Faren, Holger Bagger-Sørensen, som også er kendt som tyggegummikongen, ejer 19,5 pct. af selskabet, mens sønnerne Steen og Claus Bagger-Sørensen begge ejer 35,5 pct. hver. De resterende aktier ejes af Bagger-Sørensen Fonden.
  • Familien Bagger-Sørensen solgte i 2002 Dandy og tyggegummi-mærkerne Dirol, Stimorol og V6 til den engelske koncern Cadbury-Schweppes.
  • Bagger-Sørensen & Co. er i dag moderselskab for datterselskaberne: Fertin Pharma, som producerer medicinsk tyggegummi, Gumlink, som laver sliktyggegummi og har indgået et joint venture med en tyrkisk partner, Bagger-Sørensen Invest, som ejer grunde og ejendomme samt Vecata Invest, som er et investeringsselskab.

Langt størstedelen af omsætningen i moderselskabet Bagger-Sørensen & Co. kommer fra Fertin, som sidder på godt en tredjedel af verdensmarkedet for nikotintyggegummi målt på antal producerede stykker tyggegummi.

»Globalt er der fokus på rygeskadelige effekter, og det gælder både forbrugerne og lovgiverne. Hver gang tobakslovgivningen strammes, eller der er oplysningskampagner, skaber det et bedre marked for den type af produkter, vi laver,« siger Søren Birn, adm. direktør i Fertin.

I Bagger-Sørensen-selskabet landede omsætningen i 2015 på 816 mio. kr. De 801 mio. kr. kommer fra Fertin, som også er grunden til, at koncernen er vokset med over 100 mio. kr. fra 2014 til 2015. Samtidig er Fertin, hvis bundlinje landede på 64 mio. kr., årsagen til, at moderselskabet kom ud af året med overskud.

I fremtiden er det ikke kun tyggegummi, der skal skabe vækst for Bagger-Sørensen-koncernen. Fertin har sat konkrete udviklingsprojekter i gang, som skal udvide forretningen med andre typer af nikotinprodukter til rygeafvænning. Søren Birn vil ikke afsløre, hvilke produkter det drejer sig om:

»Vi vil gerne holde det tæt ind til kroppen, men man kan forestille sig formater, der ikke ligger så frygteligt langt fra tyggegummi, og som i hvert fald er noget, der skal bruges i munden.«

De andre selskaber giver underskud
  • Datterselskaber Bagger-Sørensen Invest, Vecata Invest og Gumlink kom alle ud af 2015 med underskud og har påvirket regnskabet fra Bagger-Sørensen & Co. negativt.
  • Gumlink er f.eks. kommet ud af 2015 med et underskud på knap 3 mio. kr. efter skat. Ifølge Hans-Henrik Eriksen, adm. direktør i Bagger-Sørensen & Co. ligger der kun en lille smule tyggegummi i Gumlink, som også rummer udviklingsfaciliteter. Størstedelen af sliktyggegummi-aktiviteterne ligger i det nævnte joint venture et andet sted i Bagger-Sørensen Gruppen. Direktøren siger, at resultatet er som forventet, men at det på et tidspunkt skal bringes i balance.

Det første produkt ventes at være klar i  2018.

»Hvis vi skal vokse fortsat og anvende den store viden, vi har om nikotin, er det åbenlyst, at det er relevant for os at kigge på at komme ind i andre produktkategorier,« siger Søren Birn.

Ud over at satse på nye produkter satser Fertin på at få virksomheden til at vokse på nye markeder som Indien, hvor salget starter op i andet kvartal af 2016, samt i Kina, som dog har en noget længere tidshorisont på mange år på grund af lange godkendelsesprocesser hos myndighederne.

Omsætningen stiger hos tyggegummikoncernen...

...takket være Fertin Pharma, som også er skyld i en styrket bundlinje:

BRANCHENYT
Læs også