Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danske Bank sov til vagthunden gøede

Først da Finanstilsynet kom på kontrolbesøg i Danske Bank begyndte banken for alvor at bruge ressourcer på at rette op på hvidvask-problemer.

Danske Bank er blevet politianmeldt af Finanstilsynet for ikke at føre ordentlig kontrol med hvidvask af penge.  Foto: Jens Dresling.

Det var først efter Finanstilsynets folk trådte ind af døren i februar 2015, at Danske Bank tog bankens omfattende problemer med hvidvask-loven seriøst nok.

Da finansvagthunden startede den undersøgelse, der i dag endte med en politianmeldelse af banken, begyndte penge og ressourcer nemlig også at flyde til kontrollen af, at Danske Bank A/S ikke bliver misbrugt til at vaske sorte penge hvide eller kanalisere penge videre til terror.

Det vidner om, at det her en sag, vi ikke er stolte af, og som vi gerne have været foruden

Flemming Pristed chefjurist, Danske Bank

»Specielt siden Finanstilsynet indledte sin undersøgelse i februar 2015 har banken tilført ressourcer,« skriver Finanstilsynets lakonisk i rapporten, og det er ikke et faktum, man ligefrem er glade for i Danske Bank, lyder det fra bankens chefjurist Flemming Pristed.

Tilsynet bemærker i rapporten, at det først for alvor var da de kom på besøg i 2015, at I kom i gang med at få rettet op på tingene. Forholder det sig sådan?

»Ja. Vi har gjort en del mellem 2012 og 2015, men det er rigtigt, at der for først kom rigtig gang i det her arbejde, da de kom på besøg. Det vidner om, at det her en sag, vi ikke er stolte af, og som vi gerne have været foruden,« siger Flemming Pristed, der peger på at der til gengæld er sket en del siden tilsynet smækkede døren hårdt op:

»Vi har gjort en del de seneste halvandet år: Vi har nedbragt antallet af udenlandske banker, vi arbejder sammen med – halveret dem, faktisk – og tilført området en lang række medarbejdere. Der er 300 mand, der arbejder med området, og yderligere 100 i compliance-afdelingen. Så det er efterhånden et ret stort område.«

Finanstilsynet har valgt at politianmelde Danske Bank i sagen, hvilket formentlig skyldes, at man ønsker en bødestraf højere end man selv har lov til at give. Det skyldes ikke mindst, at finansvagthunden faktisk allerede i 2012 havde bedt Danske Bank om at få rettet op på især kontrollen af forretningerne med udenlandske samarbejdsbanker.

»Tilsynet sagde til os i 2012, at vi skulle indføre en række nye retningslinjer og systemer på hvidvask-området. Dem har de så set på ved det her besøg, og vi må desværre konstatere, at de ikke var tilfredse med kvaliteten. Det betyder, at vi har et forbedringsarbejde foran os, som vi også er i gang med,« siger Flemming Prissted

»Det er jo en sag, vi tager meget alvorligt, og også en sag, som viser, vi ikke har gjort det godt nok på området. Vores evne til at indsamle og vedligeholde oplysninger om de banker, vi samarbejder med i udlandet, og kontrollere transaktioner, har ikke været god nok.«

BRANCHENYT
Læs også