Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kun gode virksomheder kan komme på børsen - og så lige OW Bunker

Selvbetalte analyser af små virksomheder med børsplaner er en god ide, mener Børsmæglerforeningen, der som udgangspunkt ikke tror på at dårlige virksomheder kan blive børsnoteret.

OW Bunker er en ulykke undtagelse fra reglen om, at kun gode virksomheder kan børsnotere sig, mener formanden for Børsmæglerforeningen. Foto: Kasper Palsnov

Kan analyser af små, børsnoterede virksomheder betalt af virksomhederne selv sætte gang i den halvdøde handel med deres aktier - eller vandrer man bare ind i et minefelt af interessekonflikter?

Finans har spurgt Børsmæglerforeningens formand, Carnegie-direktør Claus Gregersen, i anledning af at foreningen har gjort sig til fortaler for langt flere betalte rapporter.

Man kunne godt frygte, at analyserne ikke bliver så negative – der kommer jo ikke mange kunder i en butik, hvor man bliver svinet til?

»Det må jo ske under forudsætning af, at virksomhederne forstår at analytikerne har integritet og skriver det, de kommer frem til. Selvfølgelig skal det være en forretning for bankerne, men det bliver aldrig så stor en forretning, at det ville give mening og sætte ry og rygte på spil for dem. Men man skal også være realistisk over for det her informationsmateriale og sige, at de nok ikke bliver store og revolutionerende, men mere eksisterer for at anskueliggøre hvilken slags virksomhed, der er tale om,« siger Claus Gregersen.

Hvis man er kritisk, så kommer der vel ikke mange virksomheder som kunder i forretningen?

»Nej, men det tror jeg også bare man skal tage skridt tilbage og sige, at hvis selskaberne generelt er på vej på børsen, så er det fordi de på forhånd er en sund virksomhed med et vist potentiale. Ellers når man jo ikke dertil.«

Her ville djævlens advokat nok nævne fx OW Bunker?

»Det kan man godt, men den sag helt konkret er meget speciel og meget ulykkelig. Og jeg tror alle gerne have været den foruden. Men jeg kan ikke få øje på, at den generelt har fået investorer til at ændre adfærd. Der er ingen i dag, der kender forklaringen på hvorfor det gik galt i OW Bunker, og så længe det forholder sig sådan, er det svært at drage nogle erfaringer fra sagen,« siger Claus Gregersen, der altså ud over at være formand for Børsmæglerforeningen også er adm. direktør i Carnegie, der spillede en central rolle i børsnoteringen af OW Bunker - og er ejet af samme kapitalfond, Altor, der sendte det skandaleramte selskab på børsen.

Er det så ikke også vigtigt at man går kritisk til om den fortælling, der kommer med til fondsbørsen, nu også holder?

»Det er voldsomt vigtigt. Men det har jeg heller ikke nogen grund til at tro, at analytikerne ikke vil gøre. Hvis en virksomhed ikke er interessant, tror jeg slet ikke den når til børsen. Det er jo selvregulerende – både banker, rådgivere og ikke mindst investorer skal jo bakke om det. Er der ikke en interessant forretningsmodel, når man ikke til børsen. Dårlige virksomheder kan jo som udgangspunkt ikke gå på børsen,« siger Claus Gregersen.

BRANCHENYT
Læs også