Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kendt blogger i kopikamp: Kræver erstatning for stjålne billeder

Flere store virksomheder snupper billeder ulovligt. Det fører nu til erstatningskrav.

En af Danmarks største mad- og livsstilsbloggere bliver udsat for så massiv kopiering af sine billeder, at hun nu går til modangreb.

Hun vil have erstatninger fra en lang række virksomheder, der har brugt hendes billeder uden at spørge om lov - og dermed overtrådt ophavsretsloven.

Ann-Christine Hellerup Brandt driver bloggen Valdemarsro.dk på fuld tid og er blevet kopieret i over 200 tilfælde. Derfor har hun allieret sig med Morten Kristensen, der driver firmaet not-allowed.dk, som har specialiseret sig i sager om krænkelser af ophavsret.

»Min blog er min virksomhed. Jeg lever fuldtids af den, og jeg bruger lang tid på at tage billeder for at skabe et unikt univers, der er mit. Det er enormt frustrerende, at andre bruger dem uden at spørge om lov,« siger Ann-Christine Hellerup Brandt, der indtil videre har rejst erstatningskrav for over 600.000 kr.

Om not-allowed.dk
  • Siden Morten Kristensen grundlagde not-allowed.dk i 2014, har han kørt over 1.000 sager på vegne af privatpersoner og firmaer og hentet erstatninger for over 2 mio. kr.
  • Typisk er taksten for et billede, som bliver kopieret ulovligt, 5.000-10.000 kr., afhængigt af hvor meget arbejde, der ligger bag billedet.
  • Ved siden af not-allowed.dk driver Morten Kristensen to webshops. Han har to jurastuderende ansat på deltid, men overvejer at hive to fuldtidsansatte ind i firmaet på grund af de mange sager.

Nadia Mathiasen driver bloggen Foodfanatic.dk og har ligeledes fået misbrugt billeder. Sammen med Morten Kristensen er hun i gang med at gennemgå samtlige af sine blogindlæg, der er udstyret med egne billeder.

Ifølge Morten Kristensen kan krænkelserne af Nadia Mathiasens ophavsret løbe op i et større beløb. Han kender til yderligere 10 bloggere, som også har fået kopieret billeder i et stort omfang.

»Bloggere lever af at dele deres liv og billeder online. Og mange af dem aner ikke, at de bliver kopieret i så udbredt grad,« siger han, der fik idéen til not-allowed.dk, fordi en af hans egne webshops fik stjålet tekster.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan netbutikker udsættes for grove krænkelser af ophavsretten, når konkurrenter stjæler deres billeder, tekster eller grafikker.

I de to bloggeres tilfælde har selv store virksomheder kopieret fra dem. Det drejer sig bl.a. om TV3, Kelkoo, Spotdeal og Sweetdeal.

Ifølge Ann-Christine Hellerup Brandt kan misbruget aflæses direkte på bundlinjen.

»Når et af mine billeder bruges flere steder, rangerer Google det lavere i søgninger, fordi unikke billeder vægtes højere. Konsekvensen er, at færre læsere finder vej til min side,« siger hun.

De mest brugte undskyldninger

Ifølge Morten Kristensen er det ofte de samme undskyldninger, som går igen, når folk bliver kontaktet vedr. en krænkelse af ophavsretten.

”Jeg fandt billedet på Google og troede, at jeg måtte bruge det”

”Vi har haft en praktikant, som imod vores regler har anvendt billedet”

”Jeg vidste ikke, at der var ophavsret på billedet”

”Alle andre brugte billedet – derfor troede jeg også, at vi måtte”

”Jeg fik billedet af min leverandør”

”Jeg har ikke lagt billedet på siden, så jeg aner ikke, hvordan det er endt der”

Kilde: not-allowed.dk

Nogle virksomheder undskylder og betaler med det samme, når Morten Kristensen sender krav om vederlag og godtgørelse for billeder.

Andre stejler og mener, at billeder, der ligger på nettet, er allemandseje.

I de fleste tilfælde ender sagerne i forlig, mens nogle må en tur forbi retten. Når kunderne får deres penge, modtager not-allowed.dk 35 pct. af beløbet.

BRANCHENYT
Læs også