Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Stor stigning i antallet af angreb mod danske pengeautomater i 2015

Ny opgørelse viser, at gaseksplosions-angreb på pengeautomater for alvor er kommet til Danmark.

Et billede fra en - lidt for voldsom - eksplosion i en pengeautomat i Sverige i marts. Foto: Johan Nilsson

23 gange i løbet af 2015 blev danske pengeautomater angrebet med rambukke eller forsøgt sprængt åben. Specielt det sidste angreb, der ofte sker med gas, var der mange af - 16 i alt.

Det viser en ny statistik - den første på sit område - fra bankernes brancheforening Finansrådet og Rigspolitiet.

Tallene kommer efter et år, der bød på rekord-få forsøg på bankrøverier - blandt andet drevet af, at bankfilialerne ligger inde med færre og færre kontanter.

Men samtidig er der altså et markant antal professionelt udførte angreb på pengeautomater. En trend, man blandt andet tidligere har set i Storbritannien.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg var der indtil 2013 ikke et eneste gas-drevet angreb på en pengeautomat.

En video fra britisk politi via Wall Street Journal om gas-metoden

I det næste to år var der mere end 90. Så mange, at Bloomberg i en stort opsat artikel valgte et sætte fokus på fænomenet og metoden.

En video fra britisk politi om en bande, der i stor stil brugte gas-eksplosioner til at røve pengeautomater:

Herhjemme findes der dog altså ikke statistik over længere tid, skriver Finansrådet i en pressemeddelelse om den nye opgørelse.

»Det er helt nyt, at vi sammen med Rigspolitiet udarbejder en fælles opgørelse og offentliggør antallet af pengeautomater, som har været udsat for angreb. Fremover kan vi bruge opgørelsen til at vurdere, om angreb mod pengeautomater er et stigende eller faldende problem,« lyder det i meddelelsen fra forretningskonsulent Rasmus Engbæk Larsen i Finansrådet.

Selv om brancheforeningen og Rigspolitiet altså ikke ud fra statistikken kan fastslå et øget antal angreb, så er tallet alene grund til øget sikkerhed for pengeautomaterne, lyder det videre.

»Bankerne og Rigspolitiet følger udviklingen tæt og sikkerheden øges løbende. Men så længe vi har kontanter, som florerer i samfundet – så vil vi se denne form for kriminalitet. Det handler om hele tiden at være på vagt,« siger Rasmus Engbæk Larsen ifølge pressemeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også