Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nyt feriekoncept vokser: Køb fem boliger for 3,5 mio. kr.

Ægteparret Køj droppede deres velbetalte job for at lancere eget ferieboligkoncept. Nu har de fået hul igennem.

Laila Albæk Salem Køj og Anders Køj, der står bag ferieboligkonceptet 21-5. PR-foto.

Et nyt dansk koncept for køb af ferieboliger er for alvor ved at slå igennem.

Bag konceptet, der går under navnet 21-5, står ægteparret Laila Albæk Salem Køj og Anders Køj, Anders Heisel samt erhvervsmanden Lars Kolind, der er tidligere topchef i Oticon.

21-5 går ud på, at 21 familier går sammen i en ejerforening, som køber fem ferieboliger fordelt over Europa eller i USA. Hver familie betaler et bestemt beløb for at blive en del af ejerforeningen. Brugsretten af boligerne deles så igennem året efter et sirligt pointsystem.

De første syv år styrede vi virksomheden fra mine forældres carport i Vedbæk. Nu er vi flyttet i nyt, stort kontor i Hørsholm og ansætter snart medarbejder nummer 18.

Anders Køj, medejer af 21-5.

Ægteparret Køj fik idéen til konceptet, kort efter finanskrisen ramte. Næsten fem år gik der, før de kunne fuldtegne deres første ejerforening – men siden er det gået stærkt.

I dag har over 250 danske familier købt ferieboliger gennem 21-5, og flere ejerforeninger er på vej, fortæller Anders Køj.

»Det tog lang tid for os at slå igennem. De første syv år styrede vi virksomheden fra mine forældres carport i Vedbæk. Nu er vi flyttet i nyt, stort kontor i Hørsholm og ansætter snart medarbejder nummer 18,« siger Anders Køj.

Her ligger ferieboligerne
  • Hvis man vælger den dyre pakke – 3,5 mio. kr. i indskud – får man adgang til fem større ferieboliger i Chamonix, Paris, Toscana, New York og på Mallorca.
  • Vælger man den billigere pakke – 1,275 mio. kr. i indskud – giver det en adgangsbillet til fem mindre ferieboliger i Sydfrankrig, Chamonix, Barcelona, Toscana og på Mallorca.
  • I den dyre pakke betaler man 4.850 kr. i fast månedlig fællesudgift. For den billigere pakke er den månedlige fællesudgift 2.675 kr.
  • Hver familie kan i gennemsnit bruge deres ferieboliger 12 uger om året, afhængigt af om de booker i højsæson eller lavsæson. 21-5 sørger for al daglig administration, men hver familie betaler en fast månedlig fællesudgift.
  • Fællesudgifterne dækker forsikringer, renovation, ejendomsskat, vedligeholdelse, revisor og administration. Hver medejers andel af ejendomsværdiskatten, forbrugsudgifter og rengøring efter hvert ophold er ikke omfattet.

Både han og konen Laila droppede i sin tid deres velbetalte job som mæglere i store kæder for at forfølge drømmen om at blive selvstændige. Deres tanker bag 21-5 bygger på forbrug i fællesskab, og Anders Køj vil gerne udvide konceptet til udlandet.

»Vores ambitioner rækker ud over det danske marked. Men vi er stadig ved at bygge fundamentet,« siger han.

For at blive medlem af 21-5 skal man betale et indskud på 3,5 mio. kr. Det giver adgang til fem store luksusboliger. Alternativt kan man betale 1,275 mio. kr. for en pakke, der omfatter fem mindre ferieboliger.

Indtil videre tæller medlemmerne af 21-5 bl.a. den tidligere Dong-topchef Anders Eldrup og hans hustru, TV2-direktør Merete Eldrup, tidligere minister Lene Espersen og erhvervsmanden Jens Erik Christensen.

Læs også
Fri sommerbolig

Hver familie kan i gennemsnit bruge deres ferieboliger 12 uger om året, afhængigt af om de booker i højsæson eller lavsæson. 21-5 sørger for al daglig administration, men hver familie betaler en fast månedlig fællesudgift for drift og vedligeholdelse.

Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit, er der flere ting, man skal være opmærksom på, når man køber feriebolig i udlandet – hvad enten det er på egen hånd eller i fællesskab med andre.

For det første kan en feriebolig i udlandet ikke finansieres med et traditionelt realkreditlån. Derfor er finansieringsomkostningerne ofte højere end normalt. For det andet står man selv – eller ejerforeningen – med regningen for uforudsete udgifter, i modsætning til hvis man er lejer.

»Som lejer skal man heller ikke bekymre sig om, hvad der sker med boligpriserne i det pågældende område. I nogle områder af f.eks. Spanien faldt priserne til det halve i tiden efter finanskrisen,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun påpeger desuden, at mange familier har en fast ferierytme.

»Det kan være svært at forene med delekoncepter, fordi man ikke nødvendigvis kan bruge ferieboligerne i de uger, man ønsker,« siger boligøkonomen.

Udover at opkræve et månedligt gebyr for drift og vedligeholdelse, tager 21-5 en fast procentdel af den samlede indskudssum. Desuden får 21-5 et fast beløb for at administrere ejerforeningerne og et honorar, hvis en familie vælger at sælge sin andel.

I det seneste regnskabsår, 2014, fordoblede 21-5 sin bruttofortjeneste til 7,5 mio. kr. og fik et overskud på 2 mio. kr.

»Og i fjor fortsatte kurven opad i cirka samme tempo. Vi laver ikke voldsomme overskud, men geninvesterer det meste i virksomheden. Og vi hiver endnu ikke udbytte ud,« siger Anders Køj.

BRANCHENYT
Læs også