Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fyresedlerne sidder løst i det offentlige

Der er vækst i antallet af privat ansatte, mens der bliver færre medarbejdere i det offentlige

En stol i det offentlige er hverken evig hvile eller livslang tryghed. Faktisk er fyresedlerne faldet tættere i kommuner, regioner og stat de seneste måneder end iblandt privat ansatte.

Det viser nye tal fra AE-Rådet, hvis analyse også samlet viser en pæn vækst i det private, mens det offentlige det seneste år er skrumpet med 5.500 medarbejdere.

»Det er ret markant, at fyringsrunderne fylder mere i det offentlige end i det private, og selv om der arbejdes på effektiviseringer i det offentlige, er der jo funktioner - børnehavepædagogen, skolelæreren og hjemmehjælperen - som ikke umiddelbart er til at erstatte med teknologi og hvor det bliver mærkbart  på den offentlige service, hvis disse grupper bliver mindre,« siger cheføkonom Erik Bjørsted fra AE-Rådet.

Helt konkret har privatevirksomheder ligget med 600-900 varslede fyringer om måneden de sidste mange måneder, mens mens i de seneste fire måneder har ligget i underkanten af 1.100 varslede fyringer.

»Det står jo i skærende kontrast til, at behovet for offentlig service alene på grund af befolkningsudviklingen - f.eks. flere ældre og mange nye flygtninge - vil stige markant i den kommende tid,« siger cheføkonomen og tilføjer, at regeringens plan om til næste år at hente 2,4 mia. kr. i kommunerne i det såkaldte omprioriteringsbidrag kun gør økonomien endnu strammere.

»Der er grund til at frygte, at kommunerne ganske enkelt ikke kan følge med og løse de opgaver, de bliver pålagt,« siger han.

Netop omprioriteringsbidraget var fredag omdrejningspunktet i en længere debat i Folketingssalen, hvor Socialdemokraterne med et beslutningsforslag forsøgte at få ikke mindst Dansk Folkeparti med til at fjerne kravet til kommunerne.

»Men Dansk Folkeparti mistede det sidste figenblad, og nu står det helt klart, at partiet støtter regeringen i at tage penge fra kommunerne,« konkluderer finansordfører Benny Engelbrecht (S), efter beslutningsforslaget blev afvist.

Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret omprioriteringsbidraget, men regeringens løfte om, at pengene i 2017 føres tilbage til kommunerne giver i følge finansordfører René Christensen nye muligheder.

»Pengene skal efter vores mening ikke tilføres automatisk med samme beløb, som den enkelte kommune har afleveret. Det giver nemlig mulighed for at flytte nogle af pengene til de ca. 40 kommuner, som har særlige økonomisk udfordrede og er vanskeligt stillede,« siger han.

Læs også