Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Universal Robots-stifter får millioner til nyt roboteventyr

Kasper Støy, der var med til at stifte Universal Robots, som blev solgt for 1,9 mia. kr., prøver nu lykken med sit eget robotfirma.

Kasper Støy (tv.) og Andres Faiña har opfundet en robot, der danner grundlag for den nye virksomhed Flow Robotics.

En af Danmarks mest succesfulde robotiværksættere er på færde igen.

Kasper Støy, der i sin tid var med til at stifte robotvirksomheden Universal Robots, har sammen med en medforsker fra IT-Universitetet i København (ITU) udviklet en ny robot, der skal revolutionere arbejdsgangene i laboratorier verden over.

Opfindelsen har nu resulteret i spin-off-virksomheden Flow Robotics, der er blevet skudt i gang med en investering på 2 mio. kr. fra en kreds af investorer, deriblandt IT Business Development.

Hvad er en spin-off-virksomhed?
  • En spin-off-virksomhed er en ny virksomhed, der etableres på baggrund af viden, teknologi eller kompetencer fra en eksisterende virksomhed eller organisation, f.eks. IT-Universitetet (ITU).
  • I dette tilfælde har de to ITU-forskere Kasper Støy og Andres Faiña opfundet en robot, der danner grundlag for den nye virksomhed Flow Robotics.
  • Robotten anvender en opfindelse, der er under patentering.
  • Flow Robotics har fået 2 mio. kr. fra investorer, heriblandt ITU Business Development, der er ejet af ITU.

Ifølge Kasper Støy, der arbejder som lektor på ITU, og som står i spidsen for det nye firma, kan den nye robot løse pipetteringsopgaver - dosering af væsker - i f.eks. medicinalindustrien hurtigere, billigere og mere fleksibelt end eksisterende produkter.

Robotten anvender en teknologi, der er under patentering.

»Det nye ved denne robot er, at vi i meget høj grad satser på brugervenlighed. Der har været en teknologisk udvikling, som gør, at vi nu kan lave systemerne meget mere menneskevenlige, end de før har været,« siger Kasper Støy.

Det er præcis et år siden, at den fynske virksomhed Universal Robots, som Kasper Støy stiftede sammen med Esben Østergaard og Kristian Kassow i 2005, blev solgt til amerikanske Teradyne.

Købesummen var på 1,9 mia. kr. plus en ekstra bonus på 432 mio. kr., som betød, at både de tre stiftere, direktør Enrico Krog Iversen og Vækstfonden tjente hundredvis af millioner på salget.

Nu forsøger Kasper Støy sig endnu engang med en robot. Denne gang en af slagsen, der kan bruges til væskehåndtering i forsknings- og udviklingslaboratorier - uden at gøre menneskehænder overflødige.

»Vores vision er, at robotterne skal kunne samarbejde med mennesker og ikke bare automatisere processer,« forklarer Kasper Støy.

I opstartsfasen fungerer ITU Business Development som både medejer og samarbejdspartner for Flow Robotics. Direktør Kristine Helen Falgren sig til samarbejdet og mener, at markedspotentialet er stort.

Det samme gør ITU's rektor, Mads Tofte.

»Dette er et godt eksempel på, at en kombination af god it-forskning og iværksætterånd kan føre til banebrydende teknologier,« siger han.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også