Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vagthund griber ind: Bankejer misbruger sin magt

Storaktionær i andelskasse modarbejder fornuftig drift af instituttet så meget, at Finanstilsynet nu tager stemmeretten fra ham.

Finanstilsynet har fragtaget stor kapitalejer i lille andelskasse magten. Foto: Lars Krabbe

Bestyrelsesmedlem og storaktionær Jesper Bak har misbrugt sin indflydelse i den lille og omstridte Københavns Andelskasse til blandt andet at give uforsvarlige lån og få andelskassen til at købe aktiver fra selskaber kontrolleret af Bak.

Sådan lyder dommen fra Finanstilsynet, der derfor nu i en opsigtvækkende afgørelse griber ind og fratager ham stemmeretten.

Jesper Bak, der via børsselskabet Dansk OTC sidder på mere end 25 pct. af kontrollen i andelkassen, »modvirkede en fornuftig og forsvarlig forvaltning af instituttet,« skriver Finanstilsynet i den anonymiserede afgørelse.

Bak bekræfter over for Finans, at han har fået frataget sin stemmeret, og gør det klart, at han dels er stærkt uenig i afgørelsen - og dels agter både at anke til Erhvervsankenævnet og - ved et eventuelt nederlag der - videre til domstolene.

Derudover ønsker han ikke at adressere Finanstilsynets lange liste af kritikpunkter, der blandt andet omfatter uforsvarlige lån uden om andelskassens normale systemer og behandling af køb af aktiver direkte fra selskaber ejet af Jesper Bak.

Jesper Bak kom ind i ejerkredsen og siden ledelsen af Københavns Andelskasse i et tumultagtigt forløb, der blandt involverede en fyring af den tidligere direktør efter voldsomme nedskrivninger og en kort periode med Baks hustru, Lisbeth Bak, som adm. direktør.

Især nedskrivningerne har været stærkt omdiskuterede og førte direkte til afskaffelsen af stemmeretsbegrænsninger i andelskassen.

Det er bare anden gang siden krisen, at Finanstilsynet er så bekymret for en ejer af et pengeinstitut, at vagthunden direkte går ind og fjerner stemmeretten.

I modsætning til første gang tilsynet skred ind, sker stemmeretsfratagelsen dog altså på baggrund af en stribe konkrete handlinger:

»Kapitalejeren har medvirket til en uforsvarlig kreditgivning bl.a. baseret på et utilstrækkeligt bevillingsgrundlag. Der blev bevilget en række lån til en snæver kreds af forretningsforbindelser eller selskaber, som disse har en interesse i, uden, at disse lån havde været behandlet i instituttets normale bevillingssystem, og hvor personer med en potentiel egeninteresse i lånets bevilling forelagde kreditbevillingerne for bestyrelsen i instituttet,« skriver Finanstilsynet.

»Kapitalejeren har endvidere overtrådt habilitetsregler i forbindelse med bestyrelsesarbejdet og har således deltaget i behandlingen af sager, hvor vedkommende var åbenlyst inhabil f.eks. et tilfælde, hvor instituttet har købt aktiver fra en virksomhed, som kapitalejeren ejer.«

Læs også