Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Med denne bil slipper du for kø ved tanken (rettet)

Rettet: I den første version af denne artikel fremgik det, at der var indregisteret seks brintbiler fra Toyota. De Danske Bilimportører havde i første omgang kun opgivet tal for leasede brintbiler, og oplyser nu, at der er indregistreret ni brintbiler fra Toyota og 50 fra Hyundai. Dermed er der 59 brintbiler i Danmark. Finans beklager fejlen.

Hyundai ix35 er en af de få brintbiler på det danske marked.

Brintbilbranchen efterlyser opbakning fra kommuner, virksomheder og trafikanter.

Nu er der en infrastruktur på plads, og så må det være op til andre at udbrede brintbilerne i Danmark.

Sådan lyder det fra aktører i den danske brintbilbranche. Anledningen er, at energivirksomhederne OK, Strandmøllen og H2Logic fredag åbner landets 10. brinttankstation i Esbjerg. Dermed er der et landsdækkende netværk på 10 tankstationer på plads. Men det bliver også den sidste brintstation i denne omgang.

Og der bliver med garanti ikke kø ved tankstationerne, for ifølge De Danske Bilimportører kører der 26 brintbiler rundt i Danmark - 6 Toyotaer og 20 Hyundaier. Registreringstallene fra bilimportørerne fortæller, at der i år er blevet indregistreret én brintbil hver måned.

»Hvis vi skal have noget ud af den nyetablerede infrastruktur og satse på brint, er det nødvendigt, at der nu er nogle, der har vilje til at gå forrest. Det gælder offentlige institutioner, bilproducenter, virksomheder og almindelige borgere,« fastslår Jacob Krogsgaard, der er adm. direktør i H2Logic.

Virksomheden med hjemsted i Herning fremstiller brinttankstationer.

I forbindelse med åbningen af tankstationen i Esbjerg køber kommunen fem brintbiler fra Hyundai.

»Hvis brint skal spille en rolle i den grønne omstilling, er det nødvendigt, at flere aktører nu investerer i brintbiler. Med de brinttankstationer, der er åbnet det seneste år, er Danmark faktisk blevet førende på området,« tilføjer Jacob Krogsgaard.

Brintbilerne er fritaget for afgift frem til udgangen af 2018. Modellerne i Danmark er lige nu Hyundai ix35 og Toyota Mirai, mens Honda Clarity ifølge Brintbiler.dk skulle være på vej til Danmark.

Med 10 tanksteder til 26 biler er der langt til at få en forretning ud af det, og derfor stopper parterne nu også udbygningen af netværket.

»Vi havde fra begyndelsen en ambition om, at vi skulle åbne fem brintstationer sammen med OK og Strandmøllen - hvis antallet af biler kunne følge med. Nu åbner vi den fjerde, og det bliver så den sidste i denne omgang. Nu har vi taget ansvar for et landsdækkende netværk, og så må andre sørge for, at der kommer flere brintbiler på vejene,« siger Jacob Krogsgaard.

Samme holdning har Niels Ole Christensen, der er direktør i olieselskabet OK.

»Vi vil gerne åbne markedet for nye teknologier, og så det op til kunderne at afgøre, hvilken teknologi der skal være førende. Vi er klar til at levere det brændstof, som kunderne efterspørger,« siger Niels Ole Christensen.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også