Fra Indien til USA: Virksomheder jamrer over brexit
De kommende måneder bliver nervepirrende for globale virksomheder, der frygter, at brexit rammer både top- og bundlinje.
Overalt i verden sidder chokerede topchefer for virksomheder, der sælger alt fra skotsk whisky til biler. De frygter konsekvenserne ved briternes nej til EU. Det skriver Reuters.
En af dem er bilgiganten Jaguar Land Rover, som er Storbritanniens førende bilproducent. Virksomheden er en del af det børsnoterede Tata Motors, som har hovedkvarter i Mumbai. Den indiske aktie er faldet knap 10 pct. fredag formiddag efter nyheden om brexit.
Ifølge Reuters har Jaguar Land Rover estimeret, at virksomhedens årlige profit som konsekvens af brexit kunne skrumpe med en mia. pund frem mod 2020, hvis Storbritannien overgår til de såkaldte World Trade Organization-regler, når det skal afklares, hvordan handlen med EU skal foregå.
Bilproducenten omsatte for knap 22 mia. pund og havde en bundlinje efter skat på godt 2 mia. pund i det senest offentliggjorte årsregnskab.
I Japan har topchef Kosei Shindo, som står i spidsen for verdens næststørste stålproducent, Nippon Steel & Sumito Metal, ifølge Reuters også udtrykt bekymring over brexit:
»Vi er meget bekymrede for de negative effekter, dette vil have - ikke kun for Storbritannien og EU, men også for den globale økonomi.«
I medicinalindustrien er virksomhederne bekymrede for, at brexit vil disrupte hele reguleringsområdet.
»Det skaber pludselige udfordringer for fremtidige investeringer, forskning og job i vores industri i Storbritannien,« siger adm. direktør i den britiske organisation for medicinalindustrien, Mike Thompson, til Reuters.
En af verdens største medicinalvirksomheder, AstraZeneca, som har svenske og britiske rødder, har ifølge mediet også sagt, at den er bekymret for den britiske medicinalindustris konkurrenceevne, og at der er risiko for, at et farvel til EU kan forsinke medicingodkendelser.
I en helt anden industri sidder de skotske whiskyproducenter, som eksporterer ca. 90 pct. af, hvad de producerer. Her ærgrer man sig over briternes nej til EU. Unionen aftager nemlig omkring en tredjedel af eksporten.