Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Bøde på 99 mio. kroner: Harley-Davidson solgte snyde-dims til kunderne

En tuning-pakke fra Harley-Davidson gjorde det muligt at ændre motorcyklerne efter køb, så de forurenede for meget. Det koster nu Harley-Davidson en solid bøde.

Harley-Davidson er et ikon blandt motorcykler og en af verdens ældste producenter. Hjemmemarkedet USA aftager over halvdelen af produktionen, mens motorcyklen herhjemme mest er kendt som rockernes foretrukne.

Miljøhensyn er næppe øverst på listen hos dem, der køber en stor Harley-Davidson-motorcykel.

Og ville de gerne af med de restriktioner, som miljøregler satte for de brølende motorcykler, stod Harley-Davidson selv klar med hjælp. Det viser en sag mod den kendte motorcykelproducent, som Bloomberg rapporterer om.

De amerikanske myndigheder lagde sag an mod Harley-Davidson med anklager om, at tuning-pakken ’Screaming Eagle’ (Den skrigende ørn, red.) i virkeligheden var en måde at omgå miljøreglerne på. I stedet for at tage kampen op, valgte Harlev-Davidson hurtigt at indgå et forlig, hvor selskabet tilsyneladende har lagt sig fladt ned. Harley-Davidson skal betale 79 mio. kr. i bøde, stoppe med at sælge produktet, samt købe alle dem tilbage, der befinder sig i butikkerne, for derefter at destruere dem. Desuden skal selskabet betale 20 mio. kr. til projekter, der kan forbedre luftkvaliteten.

Ligesom i den store Volkswagen-sag om snyd med miljøkravene handler anklagerne her om at få mere kraft ud af motoren. Men hvor Volkswagen programmerede bilerne, så de opførte sig pænt under test, men forurenede for meget i normalt brug, har Harley-Davidson solgt et produkt, som motorcykelejerne selv efterfølgende kunne bruge til at ændre på motorens indstillinger – og altså forurene mere end tilladt.

Ifølge Harley-Davidson blev Screaming Eagle-pakken lavet til motorcykler, der kørte løb på lukkede baner eller på anden vis uden for det offentlige vejnet. At der er indgået forlig er heller ikke en indrømmelse af at have gjort noget ulovligt, oplyser selskabet. Der blev solgt mere end 339.000 af de nu ulovlige tuning-pakker i perioden 2008-2015, ifølge anklageskriftet.

Aktiekursen for Harley-Davidson faldt umiddelbart med over otte procent, men rettede sig siden op, dog stadig med et fald i løbet af dagen på 1,6 pct.

BRANCHENYT
Læs også