Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Royal Copenhagen vinder strid om mussel-mønstret

Norsk porcelænsvirksomhed må ikke længere sælge krus og tallerkener, der minder for meget om Royal Copenhagens Mega Mussel-serie. Det har Sø- og Handelsretten netop slået fast i en dom.

Royal Copenhagen hev norske Porsgrund Porcelænsfabrik i Sø- og Handelsretten, fordi virksomheden mener, at serien Maxistrå minder lidt for meget om det danske Mega Mussel-porcelæn. Arkivfoto: Christian Klindt Sølbeck

Retten til at sælge tallerkener og andet porcelæn med det kendte musselmalede mønster til danskerne har Royal Copenhagen alene.

Norske Porsgrund Porcelænsfabrik har netop tabt en retssag, som Royal Copenhagen havde startet, da virksomheden mente, at Porsgrund krænkede Royal Copenhagens rettigheder til Mega Mussel-mønstret.

Dommen betyder, at Porsgrund forbydes at markedsføre og sælge produkter, der minder for meget om Royal Copenhagens porcelænsserie, i Danmark. Det drejer sig om Maxistrå-serien i blå og i sort.

Omdrejningspunktet for tvisten er, hvorvidt det krænker Royal Copenhagens varemærkerettigheder og ophavsrettigheder til Mega Mussel-mønstret, at Porsgrund sælger og markedsfører Maxistå-serien på det danske marked, og det har Sø- og Handelsretten altså slået fast er tilfældet. Ifølge dommen har den norske konkurrent krænket Royal Copenhagens rettigheder.

I dommen står der, at retten finder, "at der mellem Porsgrunds MaxiStrå og Royal Copenhagens Mega Mussel foreligger en sådan grad af risiko for forveksling, at erhvervsmæssig brug af MaxiStrå i Danmark (...) udgør en krænkelse af Royal Copenhagens varemærkerettigheder til Mega Mussel.

Retten har desuden afgjort, at Porsgrund ud over sagsomkostninger skal betale 20.000 kroner i erstatning til Royal Copenhagen, som i dag ejes af Fiskars.

Royal Copenhagen lancerede Mega Mussel-serien i år 2000, mens Porsgrunds Maxistrå-serie blev sat til salg i 2005. Selv skriver Porsgrund på sin hjemmeside, at Maxistrå er en moderniseret maxiversion af det evigtgyldige såkaldte stråmønster.

Karen Kjældgård-Larsen står bag designet af Mega Mussel-serien, som er en nyfortolkning af det klassiske musselmalede porcelæn. "Musselmalet Riflet", som stammer fra 1775, var Den kongelige Porcelainsfabriks første stel. Porcelænsfabrikken blev til Royal Copenhagen efter en fusion med Bing & Grøndahl.

Læs også
Top job