Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Burritokædes indtjening gjorde hele fastfoodindustrien misundelig: Nu flygter investorer efter frygteligt regnskab

Chipotle Mexican Grill skuffer aktiemarkedet voldsomt med sit regnskab for tredje kvartal.

Den amerikanske fastfoodkæde Chipotle Mexican Grill er kommet i strid modvind, efter at kunder i adskillige deltstater er blevet syge af mad fra restauranterne. På dette arkivbillede er en medarbejder ved at forberede en burrito i Seattle. Foto: AP Photo

Grib ikke en faldende burrito.

Sådan skrev Finans tidligere på året, efter at den amerikanske fastfoodkæde og tidl. investordarling Chipotle Mexican Grill var blevet ramt af en fødevareskandale.

Flere at kunderne var blevet syge af ecoli-baktier, som de havde fået, mens de satte tænderne i Chipotles GMO-fri burritos, og selskabets slogan - food with integrity - begyndte både kunder og investorer at sætte spørgsmålstegn ved.

Fast forward godt og vel 10 måneder, og tingene er kun blevet værre for Chipotle, der onsdag får kursklø oven på et regnskab for tredje kvartal, der viser, at kunderne ikke er vendt tilbage, sådan som flere prominente investorer ellers har sat penge på i den seneste tid.

Chipotles aktiekurs er onsdag faldet 8,7 pct., efter at salget i sammenlignelige butikker er 22 pct. nede i forhold til andet kvartal på trods af en massiv marketingskampagne, der skal lokke kunderne tilbage til det tidligere så elskede spisested, der har lukreret på sundhedsbølgen ved at fokusere på sunde retter og fødevarer, der ikke er genmodificeret eller med hormoner.

Indtil fødevareskandalen ramte sidste efterår, havde Chipotle da også nogle af fastfood-industriens mest spektakulære nøgletal og tjente lynhurtigt de nye butikker hjem, som der hvert år blev åbnet flere end 200 af.

Derfor belønnede aktionærerne selskabet med en tårnhøj værdiansættelse, men eftersom væksten er forsvundet, er halvdelen af Chipotles markedsværdi siden toppen det ligeledes.

Chipotle tjente kun 27 cent i tredje kvartal - et fald fra 4,59 dollar i samme periode sidste år. Det skal ses i forhold til en aktuel aktiekurs omkring 370 dollar.

Chipotles nedtur har da også fået investorerne op ad stolene.

Den mexicanske grill har to direktører, som i 2015 delte 332 mio. kr. i løn.

Det fik Calpers, Californiens skolelæreres pensionskasse, til at opfordre til et opgør med den »eksploderende aflønning,« og også den vingeskudte hedgefondmanager Bill Ackman, der har tabt mere end 20 pct. af investorernes penge i 2016, er gået ind i selskabet med forslag til, hvordan det kan optimeres (Bill Ackman har tabt langt størstedelen af sine penge på det udskældte medicinalselskab Valeant).

BRANCHENYT
Læs også