Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Tre familiefædres billige rengøringsfirma breder sig

HappyHelper har fået stor investering og omsætter for næsten en mio. kr. om måneden. Selskabet indtager nye byer, men får skarp kritik med på vejen.

De tre stiftere af rengøringsservicen HappyHelper, Jesper Brok-Jørgensen, Dennis Forchhammer og Adam Sebastian Sheikh Hjorth, har store ambitioner. PR-foto.

Tre danske familiefædre har på kort tid skabt en platform, hvor flere tusinde danskere får rengjort deres hjem af private.

Nu har fædrene landet en større millioninvestering og udvider sin service til flere danske byer.

Der er tale om firmaet HappyHelper, som tilbyder rengøring til private til lave priser. Helt ned til 132 kr. i timen kan det koste at få en af firmaets hjælpere - en såkaldt happy helper - til at rengøre sit hjem.

De fleste af hjælperne er studerende, der ønsker at supplere deres SU med en ekstraindtægt. Indtil videre har de gjort rent i over 2.000 danske hjem.

»Vi er til stede i Storkøbenhavn, men lancerer vores service i Aarhus, Odense og Aalborg inden for et par uger. Det betyder, at vi skal rekruttere yderligere 150 hjælpere udover de knap 400, vi allerede har,« siger medstifter Adam Sebastian Sheikh Hjorth.

Om HappyHelper
  • HappyHelper blev stiftet i 2015 af Adam Sebastian Sheikh Hjorth, Dennis Forchhammer og Jesper Brok-Jørgensen, men firmaet kom først for alvor i gang for et halvt år siden.
  • Knap 400 personer er tilmeldt HappyHelper, hvoraf størstedelen er studerende. Over 2.000 danske husstande har fået gjort rent gennem HappyHelper.
  • HappyHelper er indtil videre kun aktivt i København, men udvider til Aarhus, Odense og Aalborg inden for de næste uger.
  • En hjælper på HappyHelper bestemmer selv sin timeløn, men minimumstaksten er 120 kr. HappyHelper tjener sine penge ved, at kunder betaler et gebyr oveni prisen for rengøringen.

Han står sammen med Dennis Forchhammer og Jesper Brok-Jørgensen bag den deleøkonomiske service, der vokser eksplosivt, og som netop har fået en større millioninvestering fra en investor. Både beløbet og navnet på investoren er hemmeligt.

De tre fædre kalder sig »rengøringens svar på Airbnb« - og de har store ambitioner. Målet er at snuppe 20 pct. af den milliardomsætning, som det sorte marked for privat rengøring herhjemme hvert år genererer.

»Vi skulle gerne være landsdækkende inden årets udgang og regner med at gå break even i 2017, samtidig med at vi fastholder vores vækst,« siger Adam Sebastian Sheikh Hjorth.

De knap 400 hjælpere i HappyHelper er ikke ansatte, men i princippet selvstændigt erhvervsdrivende. De fastsætter selv deres timeløn, men den må mindst være 120 kr. HappyHelper lægger et gebyr oveni, som gør, at mindsteprisen for kunder, der booker rengøring, bliver 132 kr. i timen.

Konceptet er blevet kritiseret voldsomt af bl.a. Socialdemokraternes social dumping-ordfører, Mattias Tesfaye, og fagforeningen 3F. De mener, at HappyHelper underbyder markedet for privat rengøring, fordi selskabet benytter uorganiseret arbejdskraft uden rettigheder (som f.eks. kørsel, feriepenge og pension).

Den kritik preller imidlertid af på stifterne.

»I min verden har vi givet knap 400 studerende en ekstraindtægt. Det ser jeg hverken som at stjæle arbejdspladser eller løndumping. Vores ambition er at gøre dele af den sorte rengøring hvid og gennemsigtig,« siger Adam Sebastian Sheikh Hjorth.

Hver happy helper skal selv indberette sin indkomst og betale skat af den. Det må HappyHelper ikke gøre på deres vegne, da HappyHelper ikke er arbejdsgiver, men kun varetager kontakten mellem hjælper og kunde.

Regeringen har afsat 25 mio. kr. til en indberetningsfunktion, der skal sikre, at ”ansatte” på deleøkonomiske platforme – som f.eks. HappyHelper – betaler den skat, de skal.

Hvad angår rettigheder lancerer HappyHelper snart en aftale med et af landets store forsikringsselskaber, som gør, at firmaets hjælpere er forsikret mod arbejdsskader, ligesom kunders indbo er beskyttet ved uheld.

BRANCHENYT
Læs også