Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Medie: Fodboldstjernen Ronaldo dribler milliarder i skattely

Ronaldo gemmer ifølge Politiken milliarder i et skattely. De spanske myndigheder efterforsker fodboldstjernen.

Foto: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Den verdensberømte fodboldspiller og Real Madrid-stjerne Cristiano Ronaldo har angiveligt milliarder stående i et skattely. Det skriver Politiken.

Ronaldos skattefinte

Fra 2009 til 2014 tjente den verdensberømte fodboldspiller Cristiano Ronaldo 555 millioner kroner fra sponsorkontrakter gennem et skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer.

Kun få procent blev opgivet til de spanske skattemyndigheder.

Her er et overblik over Real Madrid-stjernens skattefinte fra 2009 til 2014:

  • Cristiano Ronaldo overdrager sine imagerettigheder til skuffeselskabet Tollin Associates Ltd. på De Britiske Jomfruøer.
  • Imagerettighederne bliver giver videre fra Tollin til selskabet Multisports & Image Management Limited (MIM), der har adresse i Irland.
  • Selskabet Polaris, der drives af Ronaldos agent Jorge Mendes, sikrer sig en andel på omkring 20 procent af de kontrakter, som MIM indgår.
  • Polaris arbejder med at skaffe aftaler med firmaer, der vil bruge Ronaldo til reklame. Det er blandt andet Nike og danske JBS.
  • Firmaerne indgår så kontrakter med MIM, som de også betaler til.
  • MIM sender de største indtægter til Tollin.
  • Endelig bliver pengene sendt til Ronaldos schweiziske bankkonto.

Kilder: European Investigative Collaborations, Football Leaks, Politiken

Avisen har fået indsigt i dokumenter fra whistleblowerplatformen Football Leaks, som det tyske nyhedsmagasin Spiegel har modtaget af en anonym kilde.

Der er tale om i alt 18,6 millioner hemmelige kontrakter, regneark, fakturaer og mails fra fodboldindustrien. Dem har Spiegel delt med Politiken og 10 andre europæiske medier i netværket European Investigative Collaborations.

Nogle af de fortrolige dokumenter viser, hvordan Ronaldos personlige sponsorindtægter fra blandt andet den danske tøjproducent JBS samt Nike og Armani mellem 2009 og 2014 flød.

Det skete via et selskab i Irland ud til et skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer.

Selskabet rummede i perioden cirka 555 millioner kroner, der tilhørte Ronaldo.

Først i 2014 blev en mindre del, 15 procent, deklareret til de spanske skattemyndigheder, skriver Politiken.

Alt i alt har Ronaldo i hele perioden ifølge Politiken scoret cirka 1,1 milliarder kroner på personlige sponsoraftaler. Af dem angav han så lille en andel, at han i sidste ende kun skulle betale, hvad der svarer til cirka 3,8 procent i skat.

Og hvis det står til troende, er det under fodboldspilleren Christiano Ronaldos værdighed.

Sådan lyder meldingen fra Lars Koch, der er international chef i interesseorganisationen Oxfam Ibis.

- Når en fyr som ham dribler uden om skatten, betyder det, at der er færre penge til at betale for et træningsanlæg.

- Og det betyder, at de børn og unge, som han er et kæmpe ikon for, får færre muligheder for at udløse deres potentiale i skolen og på fodboldbanen, siger han til Ritzau.

For når milliarder og atter milliarder gemmes i skattely, sendes regningen videre til almindelige skatteborgere, påpeger Lars Koch.

- Derfor skal regeringerne sikre gennemsigtighed, så det er klart, hvem der egentlig ejer de her selskaber. Også i skattelyene. Og hvis de ikke samarbejder, skal de sortlistes, siger han.

Ifølge Ronaldos advokatfirma, Senn Ferrerro, er de spanske myndigheder nu i gang med at efterforske Ronaldos skatteforhold.

Ronaldo selv har ikke svaret på nogen spørgsmål. Men hans agentur, Gestifute, har i en pressemeddelelse ifølge Politiken oplyst, at Ronaldo "lever fuldt ud op til sine skattemæssige forpligtelser".

BRANCHENYT
Læs også