Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Sådan kan man afsløre falske hjemmesider

Maskinelle oversættelser og grammatiske fejl præger de fleste danske netbutikker, som er sat op af svindlere.

Udbredelsen af falske netbutikker er ifølge FDIH endnu ikke vanvittig stor, men dem, der er, kan ødelægge tilliden til e-handlen. Foto: Jens Dresling

Hvis betalingen for dine julegaveindkøb på nettet ikke skal ende i de forkerte hænder, er det en god idé at kontrollere hjemmesiden for sproglige fejl. Heldigvis er de falske hjemmesider ofte præget af så eklatante sprogfejl, at siden har afsløret sine intentioner allerede inden for de første 5-10 linjer.

»Det bedste sikkerhedsfilter sidder 40 cm fra skærmen, og de fleste, der handler på nettet, kan sagtens gennemskue det her,« siger Henrik Theil, kommunikationschef i Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH).

Når vi engang når ind i januar, vil vi derfor heller ikke stå med horder af forbrugere, der er blevet franarret deres ID- og bankoplysninger, vurderer han.

Politiets råd til sikker nethandel
 • Tjek, at betalingen foregår over en krypteret forbindelse (kig efter hængelås-logoet eller ”https” i browserens adressefelt).
 • Beskyt din pinkode, når du bruger dit betalingskort. Sørg for ikke at opbevare din pinkode til dit betalingskort sammen med kortet.
 • Kig jævnligt på din netbank og tjek, om der er posteringer, du ikke kender til.
 • Pas på mails og sms’er der forsøger at lokke betalings- eller ID oplysninger fra dig.
 • Undlad at opgive personlige oplysninger, som fx CPR-nr., i mails eller på sociale medier.
 • Undlad at handle i webbutikker med mange sprogfejl og ”skæve” priser.
 • Se efter e-mærket, når du handler på internettet. Webbutikker certificeret med e-mærket kontrolleres løbende, og e-mærket er dermed en indikator for, at butikken er sikker at handle i.
Kilde: Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.

»Men det irriterende er, at hver eneste historie fra en, der er blevet fuppet, skræmmer 10 andre væk. Det kan ødelægge tilliden til e-handlen,« siger Henrik Theil.

Han oplyser samtidig, at der er et overtal af falske webshops inden for sportsudstyr. Såkaldte high end brands som Nike, New Balance, Canada Goose og Apple er ofte udsat.

Ifølge FDIH ligger antallet af udenlandske aktører, der har købt netbutikker med et .dk-domæne på omkring 1.000. Det er ikke muligt at sige, præcis hvor mange, der er sat op med slette intentioner, bl.a. fordi der også kan være falske netbutikker med korrekt sprogbrug.

For at gelejde forbrugerne udenom de mere eller mindre synlige fælder har politiets Nationale Cyber Crime Center lavet en liste med fem gode råd, som er værd at have in mente, hvis du vil undgå at blive snydt. Du kan også tage testen sikkerpaanettet.dk.

Pensopays råd til sikker nethandel
 • Skriv aldrig dine kreditkortoplysninger i en mail eller chat.
 • Tjek om virksomheden har et cvr-nr., og om det er dansk. Også gerne om der er et tlf. nr.
 • Brug de sociale medier og søgemaskiner til at undersøge, hvad der er skrevet om virksomheden.
 • Ingen bankoverførsler. Hæderlige virksomheder bruger også denne løsning, men hvis du vil være sikker på at få 14 dages fortrydelsesret, er det en god tommelfingerregel at holde sig til kortbetaling.
 • Brug Trustpilot som pejlemærke.
 • Hvis tilbud på især dyre mærker virker for godt til at være sandt, så er det for godt til at være sandt.
 • Læs handelsbetingelserne.
 • Brug din sunde fornuft.
Kilde: Pensopay

Pensopay, et selskab, som står bag betalingsløsninger for mellem 500 og 1.000 danske webshops, har også lavet en tjekliste. De oplyser bl.a., at noget af det vigtigste, man kan gøre som forbruger, er at tjekke, om virksomheden er cvr-registreret.

»Såfremt der ikke er oplyst cvr-nummer, er der ingen grund til at fortsætte,« skriver medstifter Pierre Rindsig i en mail.

Det er samtidig en god rettesnor, hvis der er overensstemmelse mellem selskabets navn og det cvr-nummeret refererer til.

»Virksomheden behøves ikke hedde det samme som webshoppen, men det er et stort plus, hvis den gør,« skriver Pensopay.

BRANCHENYT
Læs også