Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ingeniørmangel: Virksomheder stjæler medarbejdere fra hinanden i stor stil

Halvdelen af de danske ingeniører er forsøgt headhuntet i løbet af det seneste år.

Ingeniører i bygge- anlægssektoren er nogle af de mest eftertragtede ingeniører. Foto: Jan Dagø

Ingeniører er en af de faggrupper, der efter finanskrisen for alvor er blevet eftertragtede. Behovet for ingeniører er nu så stort, at virksomhederne for alvor er begyndt at gå efter hinandens medarbejdere. Ingeniørerne bliver nemlig forsøgt headhuntet som aldrig før.

I løbet af det seneste år er 56 pct. af Ingeniørforeningens medlemmer blevet kontaktet af enten en headhunter eller en anden virksomhed med et jobtilbud.

»Danmark har sovet i timen i alt for mange år, og vi betaler prisen nu. Vi har uddannet alt for få ingeniører og cand.scient.er, og gør det fortsat. Samtidig formår vi ikke i tilstrækkelig grad at tiltrække og fastholde vidensarbejdere fra udlandet,« siger Juliane Marie Neiiendam, der er formand for ansattes råd i Ingeniørforeningen.

Det er især ingeniører, der arbejder i it- og bygge- og anlægsbranchen, der er eftertragtede. Her er det henholdsvis 66 og 64 pct. af ingeniørerne, der er forsøgt headhuntet.

Manglen på ingeniører får også virksomhederne til at bede de nuværende medarbejdere om at hjælpe til med at skaffe ingeniører.

»Virksomhederne har svært ved at få folk til at søge på jobannoncer. De skal rekruttere folk til jobbene. Derfor er der mange firmaer, der giver dusører, hvis medarbejderne kan rekruttere gamle kollegaer, studiekammerater eller lignende,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Ifølge hende giver virksomhederne en bonus på mellem 10.000 kr. og en månedsløn til de ansatte, der kan skaffe en ny medarbejder.

Selvom halvdelen af ingeniørerne bliver forsøgt headhuntet, er det langt fra dem alle, der skifter job. 20 pct. af Ingeniørforeningens medlemmer, der arbejder i det private, skiftede job i det forgangne år enten inden for den samme virksomhed eller til en anden virksomhed.

Der er ikke meget, der tyder på, at virksomhederne i den nærmeste fremtid får lettere ved at skaffe ingeniører. Ledigheden for ingeniørerne er lige nu på 2,3 pct. Samtidig viser en prognose fra Engineer The Future, at Danmark vil mangle 13.500 højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund i 2025.

BRANCHENYT
Læs også