Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flere jobparate udlændinge trækker dansk ledighed op

Ledigheden steg i november. Flere på integrationsydelse bliver erklæret jobparate og tæller med som ledige.

Der kom flere i køen af arbejdsløse i november.

Bruttoledigheden steg med 1.100 personer i november. Det sender det samlede antal ledige op fra 112.100 til 113.200. Ledighedsprocenten lå dog uændret på 4,2 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Den stigende ledighed hænger nøje sammen med, at flere og flere personer på integrationsydelse bliver erklæret parate til at tage et job, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge Mette Hørdum Larsen, økonom i LO, betyder det, at disse personer går fra at være helt uden for arbejdsstyrken til at blive talt med som arbejdsløse.

- Overordnet set er der fortsat godt gang i arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen stiger stadig solidt, og arbejdsløsheden ventes også at genoptage faldet, skriver hun i en kommentar.

Nytilkomne flygtninge og familiesammenførte kommer på integrationsydelse, der udgør et lavere beløb end kontanthjælp. Det samme gør danskere, der har boet i udlandet i mindst syv af de seneste otte år.

Alene fra oktober til november steg antallet af ledige personer på integrationsydelse med 2000. Fra juni til oktober steg antallet tilsvarende med cirka 3000.

Selv om ledigheden steg lidt i november, ligger ledighedsprocenten altså fortsat stabilt på 4,2 procent.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv kalder det en kedelig udvikling, at ledigheden er stagneret.

- Flere steder i landet har ledigheden nået et kritisk niveau, hvor det er svært for et stigende antal virksomheder at få dækket efterspørgslen efter arbejdskraft.

Det skriver Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Beskæftigelsen begyndte ifølge Danmarks Statistik at stige i foråret 2013. Siden er der kommet 123.100 flere lønmodtagere til.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er arbejdsstyrken samtidig vokset.

- Det betyder, at arbejdsløsheden ikke falder så kraftigt, som beskæftigelsen vokser, og i enkelte måneder måske endda vokser lidt, skriver cheføkonom Erik Bjørsted.

- Vi skal dog ikke være kede af stigningen i arbejdsstyrken, fordi vi så lettere undgår flaskehalse og mangel på arbejdskraft på arbejdsmarkedet, tilføjer han.

Bruttoledigheden medregner ledige i aktivering og er omregnet til fuldtid. Kategorien dækker aldersgruppen 16-64 år.

Læs også