Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Politiet overvejer nye sigtelser mod anholdt i mørklagt Yousee-angreb

En 51-årig mand er anholdt i sagen om Yousee-nedbruddet nytårsaften. Hverken politiet eller TDC vil svare på, om det var et internt angreb.

Politiet anholdt torsdag en 51-årig dansk mand i forbindelse med angrebet på Yousee. Over en mio. danskere gik glip af dronning Margrethes nytårstale på Amalienborg. Foto: Polfoto

Københavns Politi overvejer at rejse flere sigtelser mod den 51-årige danske mand, der torsdag blev anholdt i forbindelse med det store Yousee-nedbrud, der i lørdags fik fjernsynsskærme i mere end en million danske hjem til at gå i sort, så mange ikke kunne se dronningens nytårstale.

Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om Yousees setup og tv-platform.

Pernille Erenbjerg, adm. direktør i TDC

Efter ransagninger på mandens bopæl, afhøringer og gennemgang af indsamlet materiale i nat tager anklagemyndigheden fredag morgen stilling til, om den 51-årige skal fremstilles i grundlovsforhør. Politiet har i første omgang sigtet manden for at have overtrådt straffelovens paragraf 193 for omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg.

Hverken TDC, som ejer Yousee, eller politiet vil kommentere, om nedbruddet skyldtes et hackerangreb udefra eller intern sabotage begået af en nuværende eller tidligere medarbejder. Der er også lagt låg på alle tekniske detaljer og oplysninger om, hvorvidt der var tale om fysisk sabotage, en computerorm eller noget helt tredje.

Lukket efterforskning

»Hvis der er anvendt hacking som en del af dette, og det ved vi ikke endnu, så vil der blive rejst særskilte sigtelser for det, og det kan sagtens være, at der bliver det,« siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, Københavns Politi. Han tilføjer, at der er behov for at håndtere sagen som en lukket efterforskning, inden detaljerne kommer ud i offentligheden.

Den 51-årige mand blev anholdt torsdag kl. 13.04, og politiet har sikret en del teknisk udstyr. Aktionen skete umiddelbart efter, at TDC havde udsendt en pressemeddelelse om, at selskabet torsdag havde anmeldt nedbruddet til politiet, fordi det tyder på at være en »bevidst skadelig handling«. Ifølge adm. direktør i TDC, Pernille Erenbjerg, har selskabet foretaget en omfattende intern undersøgelse, der også har involveret eksterne eksperter.

»Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om Yousees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling,« siger Pernille Erenbjerg.

Meldingen fra direktøren kunne tyde på, at angrebet er udført af en person med internt kendskab til Yousees tekniske systemer. I en besked til kunderne skrev kabel-tv-firmaet tidligere på ugen, at selskabet efter nedbruddet har »gennemført teknisk arbejde på 33 tv-centraler landet over og udskiftet udstyr og software på 300 bokse, der styrer trafikken af tv-signalerne«. Normalt ville TDC have fjernadgang til disse bokse, og spekulationen blandt eksperter er, at en person med insiderviden måske har saboteret systemet og lukket for adgangen.

Det vil Jens Møller Jensen dog ikke forholde sig til.

»Jeg har ingen bemærkninger til denne persons relationer og muligheder for at gennemføre dette her,« siger vicepolitiinspektøren.

FE er også på sagen

Ifølge sikkerhedsspecialist Ulf Munkedal fra firmaet FortConsult er det muligt for en hacker at ødelægge fysisk udstyr fra en computer udefra:

»Det er absolut muligt via et cyberangreb at sørge for, at der også sker fysiske skader på udstyr. Et cyberangreb kan også påvirke den fysiske verden,« siger han.

Mandag gik Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ind i sagen om tv-nedbruddet. CFCS skal indblandes, fordi telenettet er en del af landets kritiske infrastruktur, men efter anholdelsen har centerets chef, Thomas Lund-Sørensen, ingen kommentarer.

»Telenedbruddet 31. december er nu en politisag. CFCS henviser derfor til politiet og har ingen yderligere kommentarer,« skriver FE-centeret på det sociale medier Twitter.

Københavns Politi har torsdag haft et møde med TDC, hvor politiet fik overdraget selskabets interne undersøgelse og sagsmaterialet.

»Det er en meget alvorlig forbrydelse at forstyrre samfærdslen i samfundet, og strafferammen er fængsel i op til seks år,« siger Jens Møller Jensen.

Læs også