Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

VW betaler historisk stor bøde - ansatte skulle destruere svindel-dokumenter

VW's ledelse er tæt på at kunne sætte to streger under regningen for skandalen med dieselbiler. I Nordamerika bliver bøderne på over 160 mia. kr.

Ingeniører i Volkswagen blev presset til at destruere dokumenter, der afslørede den organiserede svindel med koncernens dieselmotorer.

Den tyske bilgigant Volkswagen har accepteret at betale endnu en milliardbøde i et forsøg på en gang for alle at lukke skandalen om svindel med miljømålinger på dieselbiler.

Forliget, som netop er faldet endeligt på plads, indebærer, at VW betaler en bøde på 30 mia. kr. til det amerikanske justitsministerium. Dermed kommer "dieselgate" samlet set til at koste VW bøder på 160 mia. kr. i USA og Canada.

Det er den største bøde, en bilproducent nogensinde har fået i USA.

I forbindelse med dagens forlig har VW tilstået, at seks unavngivne medarbejdere mellem 2006 og 2016 blev enige om at vildlede myndigheder og kunder om bilernes udledning. Som det tidligere er kommet frem, foregik svindlen ved at udstyre bilernes motorer med en særlig software, der kunne registrere, når bilerne blev miljøtestet.

I forbindelse med disse test sørgede den særlige software for, at bilerne overpræsterede og fremstod langt mere miljøvenlige, end de i virkeligheden var.

Det amerikanske justitsministerium oplyser i forbindelse med det aktuelle forlig, at VW-chefer i 2012 beordrede ingeniører til at destruere et dokument, som i detaljer beskrev svindlen. Endvidere pressede advokater ansatte i VW til destruere dokumenter om svindlen.

Seks ledende chefer i Volkswagen er blevet sigtet i sagen, heriblandt Oliver Schmidt, VW's juridiske direktør i USA.

I 2014 begyndte rygterne om svindlen at cirkulere, da forskere på West Virginia University afslørede, at de tyske biler forurenede langt mere, end det fremgik af de officielle emissionsprøver.

I stedet for at gå til bekendelse, valgte ingeniører og supervisors hos VW at udvikle nye måder at skjule den manipulerende software på. Da de amerikanske myndigheder i 2015 truede med ikke at godkende 2016-modellerne fra VW, blev VW-ledere på interne møder i Volkswagens hovedkontor orienteret om svindlen. Det fremgår af dokumenter, som er fremlagt i forbindelse med det aktuelle forlig.

Lederne hos Volkswagen godkendte i august 2015 en plan for, hvad koncernens ansatte skulle sige i et planlagt møde med miljømyndighederne i Californien. Planen var, at VW-medarbejderne skulle fortsætte  med at skjule eksistensen af den manipulerende software, der var indbygget i bilernes motorer, skriver Bloomberg.

I forbindelse med dagens forlig har VW accepteret at være underkastet tilsyn fra en uafhængig myndighed de kommende tre år. Selskabet har også acceptere at fyre seks medarbejdere og suspendere otte, som alle har været involveret i svindlen.

Det skønnes, at den såkaldte snyde-software nåede at blive installeret i 11 mio. biler på verdensplan.

En stor del af VW's topledelse - inklusive den adm. direktør Martin Winterkorn - er udskiftet siden svindlen kom frem i efteråret 2015. Mens sagen har efterladt Volkswagens image med både stenslag, lakskader og buler, går den daglige drift af forretningen  strygende. VW overhalede i 2016 Toyota og er nu verdens største bilproducent.

BRANCHENYT
Læs også