Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Dit udseende kan hjælpe dig til drømmejobbet

Jobsamtaler handler ikke kun om din faglige kunnen. Dit udseende og din udstråling tæller også.

Om jakkesættet skal frem til jobsamtale afhænger af, hvilket  tøj din kommende chef går i. Foto: Arkiv

Skal du til jobsamtale, gælder det ikke kun om at have gode svar parat. Dit tøjvalg og fremtoning i det hele taget har også stor betydning for, om du får jobbet eller ej.

»Jobinterviewere foretrækker ofte folk, der ligner dem selv, og har du forstået dresscoden, vil jobintervieweren med større sandsynlighed udlede, at I også er på bølgelængde,« siger Lars Lundmann, der er psykolog og direktør i konsulenthuset Lundmann.

Han har skrevet en ph.d. på Københavns Universitet om netop jobsamtaler, hvor han har siddet som observatør ved selve jobsamtalerne og de efterfølgende vurderinger af kandidaterne i både private, offentlige, store og små virksomheder.

»Det er ikke dit udseende, der alene er det afgørende for, om du får jobbet eller ej, men det er alligevel vigtigt, fordi det udgør det indledende indtryk. Jobinterviewere er ofte tilbøjelige til at lade de første øjeblikke spille en stor rolle for deres efterfølgende spørgsmål og indstilling til kandidaten,« siger Lars Lundmann.

En positiv indstilling fra jobintervieweren kan altså give dig en fordel i forhold til de andre kandidater.

»Er du en, intervieweren kan lide, vil du typisk blive stillet lettere spørgsmål, og dermed kan dit udseende blive indirekte vigtigt. Samtidig er jobinterviewere ofte tilbøjelige til at søge bekræftelse på deres indledende indtryk, og hvis det er positivt, stiger sandsynligheden for, at de efterfølgende spørgsmål også bliver det,« siger Lars Lundmann.

En undersøgelse fra fagforeningen Djøf blandt 455 offentlige og private ledere har tidligere vist, at knap tre ud af fire ledere siger, at en ansøgers udseende eller personlige fremtoning i høj grad eller i nogen grad har betydning, når de afgør, hvem der får jobbet.

Et af Lars Lundmanns råd til jobsøgende er derfor, at de bruger tid på at finde ud af, hvad dresscoden i virksomheden er. I de fleste tilfælde kan man finde frem til det ved at researche på internettet, hvor der ofte ligger billeder af medarbejderne.

Udover påklædning er din fremtoning til jobsamtalen også vigtigt. Nervøsitet kan få nogle til at blive så anspændte, at de helt glemmer at udstråle aktiv lytning, når de andre taler.

»Jobsamtalen er en social relation og ikke en professionel relation. Derfor er det generelt en god idé at nikke og anerkende det, som jobintervieweren siger. Man kan også selv påvirke samtalen til at blive mere dialogbaseret ved f.eks. at stille spørgsmål til jobintervieweren,« siger Lars Lundmann.

BRANCHENYT
Læs også