Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Indeks: Danmark er stadig verdens mindst korrupte land

Selv om Danmark generelt bliver opfattet som mere korrupt end tidligere, indtager vi stadig duksepladsen.

Tibet-demonstration i forbindelse med kinesisk statsbesøg i juni 2012, hvor politiet lukkede demonstranterne inde bag politibusser og fjernede Tibet-flag. Tibet-sagen nævnes som en af grundene til, at Danmark får en dårlige score i korruptionsmåling. 
Foto: Peter Anderson

Danmark er angiveligt verdens mindst korrupte land.

Det viser det nye indeks fra den uafhængige organisation Transparency International, der har til formål at bekæmpe korruption

Og det er flot, at Danmark - faktisk efter flere år i toppen - atter indtager førstepladsen. Det understreger formanden for Transparency International Danmark, Knut Gotfredsen. Alligevel maner han til besindighed.

- Vi har fået en lidt lavere score end de foregående år, så det går åbenbart ikke fremad. Vi skal ikke hvile på laurbærrene, siger han.

Danmark er placeret på en delt førsteplads i indekset sammen med New Zealand. Begge lande har i 2016 scoret 90 point ud af 100.

I 2015 scorede Danmark 91 point. I 2014 var det 92 point.

De organisationer, der i 2016-indekset rangerer Danmark dårligere end året forinden, ser blandt andet på partistøttereglerne, samarbejde mellem politikere og erhvervslivet samt udveksling af vennetjenester.

Det er ikke muligt at måle effekten af konkrete sager. Men Transparency International Danmark henviser til sager om partistøtte, indskrænkning af offentlighedsloven og Tibet-sagen som mulige faktorer.

Senest i december blev de danske regler for partistøtte kritiseret for manglende åbenhed. Kritikken kom fra Europarådets antikorruptionsorgan.

Indekset "Corruption Perception Index" bygger på en række internationale organisationers opfattelse af korruption i den offentlige sektor i de enkelte lande. Det måles på en skala fra 0 til 100.

Somalia indtager bundplaceringen i indekset med en score på ti. De dårligst bedømte EU-lande er Bulgarien med 41 point og Grækenland med 44 point.

Indekset viser ifølge Transparency International, at misbrug af magt, hemmelige aftaler og bestikkelse fortsat er en væsentlig ødelæggende faktor for mange lande i verden.

122 af de 176 lande i indekset scorer således mindre end 50 point.

Læs også