Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

IIH Nordic gør 4-dages arbejdsuge permanent

Tre års testperiode er overstået med succes. It-virksomheden IIH Nordic gør nu 30-timers arbejdsuger permanent. Andre virksomheder vil følge trop, siger direktøren.

160 ændringer i arbejdsvaner på to år skal gøre de ansatte hos IIH Nordic mere effektive. Foto: Henrik Stenmann, IIH Nordic. PR foto

De ansatte i it-virksomheden IIH Nordic skal nu til at arbejde hurtigere. Virksomheden indførte nemlig permanent 30-timers arbejdsuge for alle sine 50 fastansatte den 1. februar.

Det sker efter tre års testperiode, hvor over 40 ændringer i arbejdsvaner er blevet afprøvet. Ændringerne er dog ikke slut endnu, for over de næste to år skal de ansatte igennem 160 forandringer for at øge effektiviteten på arbejdspladsen og sikre, at torsdag ikke bliver den nye fredag.

Selvom det i den tidlige prøveperiode har kostet IIH Nordic en del penge, kan virksomheden nu høste fordelene af alle forandringerne. Den har lige sat omsætningsrekord og øget sin omsætning med 20 pct.

Idéen har også plantet sig andre steder på arbejdsmarkedet. Henrik Stenmann, direktør for IIH Nordic, har fået forespørgsler fra andre virksomheder og deler ud af virksomhedens erfaringer, der skal hjælpe andre med at implementere samme fire-dages arbejdsuge.

»Der er flere virksomheder, der godt kunne tænke sig at trykke på denne knap. Der er bl.a. tale om virksomheder med mere end 1.000 ansatte og nogle gamle hæderkronede virksomheder. I alt syv virksomheder overvejer at gå videre med idéen. Jeg ved, at alle virksomheder kommer til at gå over til en fire dages arbejdsuge på et tidspunkt,« siger Henrik Stenmann, der ikke vil afsløre navnet på virksomhederne.

Idéen om en 30-timers arbejdsuge opstod, fordi Henrik Stenmann gerne ville hjælpe sine ansatte til at kunne stå imod de forandringer, der sker på arbejdsmarkedet over de næste år, heriblandt en bølge af teknologiforandringer.

Men det er et dramatisk skridt, som kræver meget. Virksomheder og ansatte skal fuldstændig ændre deres mind-set, for at det skal virke, mener en ekspert.

»Arbejdet bliver mere intensivt, når man kun arbejder fire dage om ugen. Det kommer ikke til at virke for alle,« siger Flemming Larsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Ifølge Henrik Stenmann er der mange, som er ineffektive uden at vide det. Derfor er det meget vigtigt at tænke teknologi ind i alle de ændringer i arbejdsvaner, der skal til for at blive mere effektive.

»Vi kan sagtens holde dette tempo. Det er kun i vores mind-set, der kan være lidt tvivl,« siger Henrik Stenmann.

Flemming Larsen er ikke lige så overbevist, men han mener, at det er meget sundt, at virksomhederne begynder at se på, hvordan de holder flere folk på arbejdsmarkedet og skaber nogle gode rammer, der sikrer, at deres ansatte ikke brænder ud.

Til gengæld har det nye tiltag taget fagforeningerne lidt på sengekanten.

»Det er interessant, at det nu er virksomheder, der kan se fidusen i at sætte arbejdstiden ned. Fagbevægelsen kæmpede for det i 1990'erne, men i dag ved de ikke helt, hvilket ben de skal stå på,« siger Flemming Larsen.

Tænketanken Kraka skriver i en analyse, at nedsat arbejdstid vil medføre en reduktion i BNP på omkring 14 pct. eller omkring 270 mia. kr. De beregninger bekymrer ikke Henrik Stenmann:

»Jeg forstår godt, hvorfor økonomer er nervøse, hvis man omlagde hele Danmark fra den ene dag til den anden. Men de har i deres beregninger ikke taget hensyn til de teknologiske muligheder, der er for at øge effektiviseringen,« siger han.

Teknologi er netop kordeordet hos IIH Nordic. Flere processer er blevet automatiseret, og teknologi har sat arbejdstempoet op. Samtidig har virksomheden indført en innovationsdag, hvor de ansatte får en pause fra kunderne og kan fokusere på nogle mere kreative arbejdsopgaver.

Det har også været nødvendigt at have studerende og konsulenter på kontorerne om fredagen, når de fastansatte ikke er der.

Læs mere om de effektiviseringsprocesser, der virker for IIH Nordic:

Læs også
Top job