Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sønderjysk milliardærfamilie slår rekord med dåseøl og grænseslik

Den familieejede Fleggaard-koncern med grænsebutikker har aldrig tjent flere penge.

Familien bag den kendte Fleggaard-koncern har løftet indtjeningen til nye højder. Foto: Claus Bonnerup.

Den familieejede Fleggaard-koncern, der er ejet af en af Danmarks rigeste familier, fortsætter med at tjene store summer på dåseøl og grænseslik.

På fem år har Fleggard-familien tjent knap 1,3 mia. kr. på sit forretningsimperium, der tæller grænsebutikker, grossisthandel, hoteldrift og billeasing. Det viser et nyt årsregnskab.

Fleggaard-koncernen fik i regnskabsåret 2015/16 et overskud på 318 mio. kr. Det er rekord. Til gengæld faldt omsætningen med 400 mio. kr. til 5,7 mia. kr. Det skyldes et markant fald i salget af mobiltelefoner i koncernens grossistvirksomhed Dangaard.

Egenkapitalen i familien Fleggaards koncern har for første gang rundet 1 mia. kr.

Om Fleggaard-koncernen
  • Historien om Fleggaard-koncernen, der i dag omsætter for næsten 6 mia. kr. om året, begyndte med en lille kolonialhandel, som Peter J. Fleggaard åbnede i Padborg i 1926.
  • Butikken voksede sig hurtigt stor, og da sønnen Hans Frede Flegggaard i 1960'erne tog over efter sin far, gik det for alvor stærkt.
  • I dag er Fleggaard-koncernen ejet af arvinger i tredje generation til den oprindelige stifter. Fleggaard er en af Danmarks største familieejede koncerner.
  • Fleggaard-koncernen har hovedsæde i Kollund ved Flensborg Fjord.
  • Koncernen rummer bl.a. grænse-supermarkederne Fleggaard, som har otte butikker, samt Calle-kæden med nu 10 forretninger i det nordtyske samt én i Talinn, Estland.
  • Dertil kommer et leasingselskab samt grossisthandel med virksomhederne Dangaard, Aswo og Calgros. Dertil kommer to hoteller og senest et opkøb af spilvirksomheden Click Entertainment.

Den sønderjyske købmandsfamilie er bedst kendt for sine Fleggaard-butikker, der ligger seks forskellige steder i det dansk-tyske grænseland og desuden har to butikker i forbindelse med færgeoverfarten Rødby-Puttgarden.

I fjor købte familien også en af de ældste og mest kendte grænsehandelsbutikker, Poetzsch ved Kruså. Den næsten 100 år gamle butik skifter navn og logo og bliver fremover en del af Calle-kæden, som Fleggaard-koncernen også står bag.

Udover Fleggaard-kæden og Calle-kæden har familien, der med en formue på 6,7 mia. kr. er blandt landets rigeste, kastet sig over grossisthandel med opkøb af bl.a. Calgros, der sælger fødevarer til detailhandlen i det nordlige Tyskland.

Familien har også indgået aftaler med flere bilforhandlere om at formidle leasing gennem Fleggaard-koncernen. Den del af forretningen satte indtjeningsrekord i 2015/16. Det samme gjorde en række andre aktiviteter.

Fleggaard-familien ejer også to hoteller i det dansk-tyske grænseland. Det drejer sig om Fakkelgården i koncernens hjemby, Kollund, og Hotel des Nordens lige syd for grænsen ved Kruså.

Hele Fleggaard-koncernen er ejet af arvinger i tredje generation til den oprindelige stifter, Peter J. Fleggaard. Det er de tre søskende Birgitte, Ole og Susanne Fleggaard. Topchef er Jens Klavsen.

Læs også