Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Efter rædselsår: Novo-formand scorer lønstigning på over 50 pct.

Mens aktionærer har haft et forfærdeligt 2016, kan bestyrelsesformand Göran Ando glæde sig over en solid lønstigning.

Göran Ando, bestyrelsesformand i Novo Nordisk, kan glæde sig over en stor lønstigning efter et år, hvor han sammen med resten af Novo Nordisk-toppen gentagne gange har måttet skuffe aktionærerne. Foto: Novo Nordisk. Novo Nordisk/PR

Novo Nordisks bestyrelsesformand har fået en lønforhøjelse af de større efter et år, hvor aktionærerne har måttet se deres værdier blive kraftigt barberet.

Göran Ando, bestyrelsesformand i Novo Nordisk A/S , har således fået en lønstigning på mere end 50 pct. og indkasserede i 2016 en løn på 2,8 mio. kr. mod 1,8 mio. kr. året før.

En del af forklaringen skyldes bl.a., ifølge Novo Nordisks årsskrift, at der har været flere ad hoc-opgaver. Helt præcist har de opgaver, der ikke er specificeret nærmere, givet ham en check på en halv mio. kr. Den selvsamme post var i 2015 på 0 kr.

Novo Nordisk var i 2016 bl.a. igennem et skifte på topposten, hvor Lars Rebien Sørensen ved årsskiftet trak sig for at give plads til Lars Fruergaard Jørgensen. Novo Nordisk skilte sig i det forgange år også af med den nu forhenværende chef for selskabet i USA, Jesper Høiland, samt den europæiske ditto, Jerzy Gruhn.

Novo Nordisk-formanden har også nydt godt af den ordning, som det danske selskab indførte på generalforsamlingen i 2016. Her blev det nemlig besluttet, at bestyrelsesmedlemmer skulle have en check på 10.000 euro, eller knap 75.000 kr., hvis de skulle deltage på et bestyrelsesmøde eller et udvalgsrelateret møde på et kontinent, hvor de ikke har deres bopæl.

I 2016 indkasserede Göran Ando 500.000 kr. på den konto mod 100.000 kr. året før.

Den samlede aflønning for Novo Nordisks bestyrelse, og forhenværende bestyrelsesmedlemmer, f.eks. Eivind Kolding, landede i 2016 på 14,4 mio. kr. mod 12,2 mio. kr. året før. Det svarer til en stigning på 18 pct.

Novo Nordisk begyndte 2016 med en aktiekurs på 399,9, men sluttede 2016 med en aktiekurs på bare 254,7. Det svarer til et kursfald på lige over 36 pct. I dag koster en Novo Nordisk-aktie 232,5 kr.

Læs også