Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nu skal iværksættere behandles som sportsstjerner

Studerende iværksættere bliver nu tilbudt samme studieløsning som elitesportsudøvere.

På Aarhus Universitet skal iværksættere tilbydes samme hjælp som elitesportsudøvere, så de kan passe to karrierer på samme tid. Arkivfoto.

Ved OL i sommer blev det bl.a. til medaljer til hækkeløberen Sara Slott Petersen og sejleren Anne Marie Rindom. Fælles for de to er, at de ved siden af deres sportskarrierer har studeret på Aarhus Universitet gennem universitetets Dual Career-program.

Med Dual Career-programmet har Aarhus Universitet givet en lang række sportsudøvere mulighed for at gennemføre et universitetsstudium. Nu skal programmet også tilbydes til iværksættere.

Aarhus Universitet afsluttede i efteråret 2016 en forsøgsperiode med Dual Career for iværksættere, og nu gøres ordningen permanent.

»Vi vil bidrage til at styrke iværksætteriet i Danmark, og det kan vi nu gøre ved at give studenteriværksætterne bedre vilkår for at klare sig igennem deres uddannelse sideløbende. Vejen til at skabe en succesfuld virksomhed er brolagt med risiko for ikke at lykkes, og derfor står man stærkere som iværksætter ved at have eksamenspapirerne på plads,« siger Berit Eika, prorektor ved Aarhus Universitet.

Det viste pilotprojektet
  • Det anslåes, at der er mellem 500 og 750 studerende, som prøver sig som iværksættere.
  • Undersøgelser af studieadfærden blandt udvalgte grupper af iværksættere på Aarhus Universitet tegner et billede af dygtige studerende med interesse i en god uddannelse og stærk faglighed.
  • Iværksættere har i pilotperioden gjort god brug af redskaber fra Dual Career-progammet for elitesportsudøvere - såvel rådgivning som personlige støtteordninger har været eftertragtede.
Kilde: Aarhus Universitet

Ifølge Berit Eika har erfaringerne fra elitesportsudøverne vist, at hvis de studerende når et punkt, hvor de ikke kan overskue to karrierer, kan det ofte hjælpe at møde et menneske. Den mulighed får iværksætterne nu med en fast iværksætter-rådgivning.

Efter ordningen er blevet permanent, kan studerende fra 1. februar også få hjælp til at tilpasse studiet administrativt. Men det er ikke nok bare at have en god idé og et CVR-nummer, hvis man vil have udsat en eksamen.

»Vi vil gerne tilbyde alle, der godt kunne tænke sig at gøre nogle erfaringer med iværksætteri under deres uddannelse, nogle gode råd til, hvordan man får det til at passe sammen. Hvis vi skal tilpasse studieforløbene administrativt, som eksempelvis en flyttet eksamen eller forlænget studietid, vurderer vi det enkelte iværksætterprojekt ud fra 12 kriterier, som skal sikre at projektet er bæredygtigt,« siger Jens Bundgaard, daglig leder af AU Dual Career.

Det kan iværksættere bl.a. få ud af Dual Career
  • Adgang til personlig studie- og karriererådgivning med afsæt i både universitetsuddannelse og iværksætteri, herunder planlægning.
  • Personlige støtteordninger - afhænger af individuelt behov, men formålet er altid at sikre de studerendes mulighed for at følge den faglige udvikling, selv om de i perioder ikke kan deltage regelmæssigt i undervisningen.
  • Information om eller henvisning til iværksættertilbud på Aarhus Universitet. Der findes aktuelt mindst 6 etablerede studenterinkubator-miljøer på AU.
Kilde: Aarhus Universitet

De 12 kriterier er delt op i fire kategorier, som bruges til at vurdere den enkelte iværksætters engagement, markedets interesse for iværksætterens virksomhed, virksomhedens produkt og virksomhedens styrker.

Professor på CBS og reseach director for CBS Entrepreneurship Platform Daniel Hjorth kan godt se det fornuftige i at prøve kræfter med iværksætteri, mens man er under uddannelse.

»Vi ved, at 50 pct. af dem, der stifter en virksomhed, inden for fem år vil være ude af markedet igen. Derfor kan det være en god idé at prøve kræfter med det, mens man studerer. På den måde kan man få hjælp til at finde ud af, hvad det var, der ikke lykkedes. Eller hvis ikke man vil starte noget nyt, kommer man ud med en uddannelse og kan indgå i det traditionelle arbejdsmarked,« siger Daniel Hjorth.

BRANCHENYT
Læs også