Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny ferielov på vej: Lønnet ferie til nyuddannede

Det koster lige nu nyuddannede 24 pct. af deres månedsløn at holde en uges ferie det første år på arbejdsmarkedet.

Mange nyuddannede dropper ferien det første år på arbejdsmarkedet, fordi de ikke har råd, når ferien ikke er betalt.

Når nyuddannede i job næste år pakker taskerne for at drage på ferie, gør de det forhåbentlig med penge på lommen.

Forslaget til den nye ferielov forventes at komme i år, og den skal lave om på, at nyuddannede lige nu ikke kan holde lønnet ferie deres første år på arbejdsmarkedet.

Den nye lov er længe ventet af flere, heriblandt Ingeniørforeningen IDA.

»Det er på høje tid, at de får lavet en mere fleksibel ordning. Der har længe været behov for mere fleksibilitet, hvad angår ferielovgivningen,« siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA.

Allerede i 2015 rettede EU-Kommissionen skarp kritik af den danske ferielovgivning, der stadig dikterer, at retten til betalt ferie skal optjenes, før den kan afholdes. Den danske ferielovgivning er i strid med EU's grundlæggende sociale rettigheder om et mindstemål af årlig betalt ferie.

Der kan gå op til 16 måneder efter debuten på arbejdsmarkedet, før nyuddannede får mulighed for at få deres feriepenge. Problematikken består bl.a. i, at ferieåret løber fra maj til maj, mens optjeningen af ferie følger det almindelige kalenderår.

Nyuddannede har lige nu mulighed for at holde ferie det første år, men de bliver trukket i løn for alle feriedagene. Mere præcist fradrages månedslønnen med 4,8 pct. pr. feriedag, ifølge Ingeniørforeningen IDA. Det betyder, at en uges ferie koster den nyuddannede 24 pct. af månedslønnen.

De dyre feriedage betyder, at mange nye på arbejdsmarkedet ikke holder ferie det første år, viser en undersøgelse fra Djøf i 2010. Djøf får stadig mange henvendelser fra nyuddannede, der er frustrerede over, at de ikke kan holde betalt ferie det første år på arbejdsmarkedet.

»Det, der er udfordrende, er, at de nyuddannede har ret til at holde ferie, men ikke har råd. De kommer lige fra studiet, så de har ikke haft gode mulighed for at spare op til den her ferie. Vi har mange henvendelser fra stressede nyuddannede de første to år, de er på arbejdsmarkedet, i forhold til dem, der har været flere på arbejdsmarkedet i flere år. Derfor glæder det os, at den nye ferielovgivning kommer, og forhåbentlig giver nyuddannede bedre muligheder,« siger Mette Knudsen, rådgivningschef i Djøf.

Ferielovsudvalget blev nedsat i august 2015. Udvalget havde forventet at have et nyt forslag klar i efteråret 2016, men på grund af overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked er det blevet udskudt nogle måneder, skriver Regeringen.dk. Det nye forslag forventes dog stadig at komme i 2017.

I april 2015 gav EU-Kommissionen den danske regering to måneder til at rette ind efter kommissionens retningslinjer. Ellers kunne den beslutte at sende sagen videre til EU-Domstolen.

Læs også