Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tesla: Vi er klar med 'folkevognen' til juli

Model 3, den billige Tesla 'folkevogn', vil begynde at rulle af samlebåndene fra juli, lover Tesla. Men det kræver nok nye investorkroner at nå så langt, for der skal investeres mindst 14 mia. kr. endnu i produktionen.

Model 3 bliver den billigste Tesla med priser fra 35.000 dollars og har en uhyre vigtig rolle i den store masterplan for Tesla - nemlig at sikre overskud.  Foto: AP/ Tesla

Indtil videre har Tesla Motors været en solid underskudsforretning. Men det skulle gerne ændre sig, når næste bilmodel, Tesla Model 3, bliver klar til salg til de brede masser.

Derfor har aktionærerne øjnene stift rettet mod produktionsplanen for Model 3 – ikke mindst fordi Tesla tidligere har budt på store forsinkelser – og onsdag aften kom der godt nyt fra Elon Musk: Produktionen begynder til juli og vil nå op på 5.000 biler om ugen, inden 2017 er omme. Det skriver Bloomberg.

Mere præcist lovede Tesla-bossen, at produktionen vil begynde i juli og i løbet af september vil være klar til masseproduktion. Målet om 5000 biler om ugen skal nås til nytår, mens Tesla-fabrikken i løbet af næste år skal kunne sprøjte 10.000 eksemplarer af Model 3 ud hver uge.

Indtil videre har Tesla produceret dyre – og meget roste – elbiler, som lå uden for de fleste dødeliges økonomiske rækkevidde, især i USA hvor elbiler ikke på samme måde som i Danmark har fået god hjælp af en meget lavere afgift.  

Men Model 3 skal bringe elbiler ud til den gennemsnitlige bilkøber, med en forventet pris på 35.000 dollars, som efter nogle miljøtilskud svarer til gennemsnitsprisen for biler solgt i USA.

Da bilen blev præsenteret i foråret 2016, blev den forudbestilt i over 300.000 eksemplarer på få uger, mod betaling af et depositum på tusind dollars. Det var med til at få forventningerne til, hvad bilen kunne gøre for Teslas forretning, til at suse mod himlen.

Det store spørgsmål er nu, om den lovede produktionsplan holder. Model 3 er endnu ikke så langt i udviklingen, at Tesla kan testkøre bilen, skriver investorsiden Seeking Alpha. Og en vigtig maskine til produktionen er endnu ikke leveret, skriver mediet The Street, hvilket betyder, at produktionslinjen langt fra er klar.

I 2018 vil Tesla producere mindst en halv million biler om året, sagde Elon Musk, der understregede, at Model 3 er en mere simpel bil at producere end sine forgængere. Tidligere har blandt andet et sæt avancerede mågevinge-døre i SUV-modellen Model X voldt Tesla store problemer i produktionen, mens Model 3 altså bliver en mere gennemskuelig bil uden den slags dikkedarer.

At udvide produktionen til det niveau, som Elon Musk har planlagt, kræver yderligere investeringer på mindst 14 milliarder kroner, og der er lige nu penge nok i kassen til at sætte Model 3-produktionen i gang, sagde Tesla-topchefen. Men det er så tæt på bunden, at det er sandsynligt, at Tesla må ud og rejse ny kapital, fortsatte han.

Bemærkningerne faldt, da Tesla Motors aflagde regnskab for fjerde kvartal af 2016. Omsætningen overraskede positivt med en stigning i forhold til året før på 88 pct. Der løb knap 16 mia. kr. igennem kasseapparatet, mens bundlinjen viste et underskud på 850 mio. kr. Produktionen af biler faldt en smule i forhold til tredje kvartal og landede på 24.882 styk i fjerde kvartal.

Læs også