Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny arbejdskultur: Færre skal dø af overarbejde i Japan

For mange japanere dør af overarbejde. Det får nu arbejdsmarkedet til at reagere ved at sætte arbejdstiden ned flere steder.

Japans premierminister, Shinzo Abe, vil begynde at måle overarbejde ved uventede inspektioner. Foto: Shizuo Kambayashi / Associated Press

Japanere har i lang tid sovet mindre og arbejdet længere tid end noget andet folkefærd i verden.

Det har haft en meget negativ effekt på det japanske arbejdsmarked, hvor der er et ord for at arbejde sig selv ihjel: karoshi.

Flere arbejdspladser er nu begyndt at indføre en fire-dages arbejdsuge eller give deres ansatte tidligere fri.

Det skriver The Washington Post.

Flere hundrede mennesker i Japan får hjerteanfald og dør af for meget overarbejde hvert år, ifølge Washington Post. Samtidig er arbejdsrelaterede selvmord steget med 45 pct. de sidste fire år blandt unge mennesker under 29 år.

En af de virksomheder, der vil ændre arbejdskulturen, er Satake, som vil skære arbejdstiden ned til 32 timer om ugen, ifølge det asiatiske magasin Nikkei Asian Review. Det vil den gøre ved f.eks. at skære unødvendige møder og papirarbejde væk fra arbejdsdagen, så det ikke er produktiviteten, der går ned.

Men det er ikke lykkedes på alle arbejdspladser. Nogle virksomheder har f.eks. skåret arbejdsugen ned til fire dage, men til gengæld har de sat den daglige arbejdstid op, så de ansatte stadig arbejder 40 timer eller mere om ugen.

Regeringen er også begyndt at se problemet i den høje overtid, og en kampagne kaldet 'Premium Friday' skal opfordre virksomheder til at lade deres ansatte gå tidligt den sidste fredag hver måned. Samtidig vil premierminister Shinzo Abe begynde at måle overarbejde ved uventede inspektioner, ifølge Washington Post.

»Japan er nødt til at stoppe kulturen med lange arbejdsdage, så folk kan få en bedre balance i deres liv og nå at få børn samt passe de ældre,« siger Yoshihide Suga, talsmand for regeringen, til Bloomberg.

For at stoppe karoshi er flere virksomheder begyndt at være særligt opmærksomme på at give deres ansatte en bedre home-life-balance. Eksempelvis ved at opfordre de ansatte til at arbejde hjemme.

Andre virksomheder prøver at stoppe de ansatte i at brænde ud for tidligt på arbejdsmarkedet ved at opfordre dem til at tage en powernap i arbejdstiden, mens Japan Post Insurance slukker lyset i deres hovedkontorer kl. 19.30 for at få deres ansatte til at gå hjem der.

De forskellige løsninger skal ændre den usunde arbejdskultur i Japan, der ikke er god til at opfordre til ferier og familieliv.

Arbejdsministeriet har sat en grænse ved 45 timers overarbejde om måneden, men den regel har virksomhederne let ved at komme uden om lige nu, skriver Japan Times.

I Danmark har it-virksomheden IIH Nordic permanent indført en fire-dages arbejdsuge.

Læs også