Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nationalbanken kommer småbanker til undsætning: Nye krav er alt for hårde

Småbanker må gerne krakke og koste aktionærer og storkunder penge - og derfor skal Finanstilsynets også genoverveje at stille nye og tunge krav til landets mindre pengeinstitutter, lyder det nu fra Nationalbanken.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

De små banker kommer til at bære en alt for tung byrde, uden at samfundet reelt opnår nogen gevinst ved det, hvis Finanstilsynet får sin vilje om de kommende såkaldte NEP-krav.

Sådan lyder det i et ganske direkte svar fra Nationalbanken, der dermed for en sjældens gangs skyld ikke står på Finanstilsynets side i en diskussion om krav til banker.

»Finanstilsynets forslag til NEP-krav for mindre og mellemstore pengeinstitutter synes unødigt byrdefulde og garanterer alligevel ikke de simple kreditorer,« skriver Nationalbanken i et svar underskrevet af nationalbankdirektør Lars Rohde selv.

I Finanstilsynet har direktør Jesper Berg kaldt diskussionen for en af de vigtigste for bankvagthunden.

Men ifølge Nationalbanken er det netop fordi de små- og mellemstore banker ikke er så vigtige endda hver for sig, at kravet ikke behøver være så tunge som tilsynet lægger op til.

For de store banker - såkaldte SIFI'er, systemisk vigtige institutioner - er sagen straks en anden.

Men for de mindre banker, der i antal udgør flertallet af de hjemlige pengeinstitutter, men over de seneste årtier en mindre og løbende indsvindende andel af markedet, er der slet ikke brug for så hårdhændet en fremgang, lyder det fra Lars Rohde.

»For mindre og mellemstore pengeinstitutter kan afvikling ske efter enklere principper. Det kritiske er, at indskydere dækket af Garantiformuen har umiddelbar adgang til deres midler, også hvis deres institut bliver nødlidende eller forventeligt nødlidende,« skriver Nationalbank-direktøren med henvisning til, at penge sat ind i banken er dækket for tab op til 750.000 kr. af hele banksektoren, og uddyber:

»Nationalbanken vurderer ikke, at der herudover er hensyn til den finansielle stabilitet i afviklingen af mindre og mellemstore pengeinstitutter, herunder er der som udgangspunkt ikke et beskyttelseshensyn overfor simple kreditorer.«

Altså, det er i udgangspunktet fint hvis aktionærer og professionelle kreditorer til mindre banker brænder fingrene på et krak - som det fx skete i Amagerbanken.

De vigtige forudsætninger for en lille bank - som Nationalbanken ser det - er banken kan køres videre med adgang til de mange konti med indeståender under 750.000 kr., som det også var tilfældet i Amagerbanken. Og på den baggrund vil man altså ikke støtte Finanstilsynet krav.

Læs også