Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Birk Olesen: Staten vil spare 1,6-1,7 mia. kr. på at flytte almene lån

Regeringen vil flytte 90 pct. af markedet for almene boliglån til staten.

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) bekræftede torsdag aften, at regeringen vil flytte 90 pct. af det almene boligudlån over til staten. Foto: Peter Hove Olesen. Foto: Peter Hove Olesen

Staten vil i løbet af få år opnå en årlig milliardbesparelse på at overtage det meste af finansieringen af den almene boligsektor.

På langt sigt er besparelsen 1,6 til 1,7 mia. kr. årligt.

Besparelse

Årlig besparelse (mia. kr.):

  • 2018: 0,3
  • 2019: 0,4
  • 2020: 0,6
  • 2021: 0,8
  • 2022: 1,0
  • 2023: 1,2
  • 2024: 1,3
  • 2025: 1,4
  • På langt sigt: 1,6-1,7

Kilde: Finansministeriet.

Det vurderer boligminister Ole Birk Olsen (LA), hvis ministerium torsdag aften udsendte en ny model for finansieringen af den almene boligsektor. Dets indhold afslørede Finans tidligere i dag.

Det er god borgerlig og liberal politik at reducere de offentlige udgifter til lån til almene boliger.

Ole Birk Olesen, boligminister.

I det oprindelige forslag fra juni ville regeringen i løbet af en årrække flytte 100 pct. af udlånet over til staten, men det er nu ændret til 90 pct.

»Jeg synes, at det forslag regeringen fremlagde i juni, var udmærket, men den justerede model er også god, fordi vi gennem omlægningen til statslån stadig sikrer en stor besparelse for skatteborgerne, og samtidig bliver administrationsopgaven konkurrenceudsat,« oplyser Ole Birk Olesen i et skriftligt citat til Finans - han har ikke ønske at stille op til interview.

»Jeg glæder mig over, at der i regeringspartierne nu er enighed om, at det er god borgerlig og liberal politik at reducere de offentlige udgifter til lån til almene boliger, og at det selvfølgelig ikke er socialisme,« fortsætter han.

En af regeringens ministre er fremkommet med et forslag om, at staten skal til at drive bank.

Søren Gade, gruppeformand i Venstre, i juni.

I det oprindelige forslag var der ifølge ministeriet udsigt til godt 2 mia. kr. i årlige besparelser på sigt, og dermed kommer revideringen af modellen til at koste en lille halv mia. kr. årligt. Til gengæld er Venstres gruppeformand, Søren Gade, blevet glad.

Da den oprindelige model blev søsat, kaldte han det i et læserindlæg i Dagbladet Holstebro Struer for »et borgerligt fejlskud at lade staten drive bank«, og han var ifølge eget udsagn nødt til at tjekke, om det var den 1. april.

»En af regeringens ministre er fremkommet med et forslag om, at staten skal til at drive bank. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering,« skrev han blandt andet.

Os, der synes, det var et uliberalt forslag, kan nu se os selv i spejlet igen.

Søren Gade, gruppeformand i Venstre, i dag.

Finans har i dag forsøgt at få Søren Gade i tale, men han er ikke vendt tilbage. Til dagbladet Børsen udtaler han, at ændringen fra 100 til 90 pct. statslån gør hele forskellen for ham.

»Jeg er meget glad for det. Os, der synes, det var et uliberalt forslag, kan nu se os selv i spejlet igen,« siger han til Børsen.

Flere kilder i realkreditsektoren oplyser, at der efter deres vurdering kun er tale om besparelser på papiret, som ikke holder stik i den virkelige verden. Men da sagen er stærkt politisk, ønsker de ikke at udtale sig.

Med regeringens model skal opgaven med at administrere udlånet til almene boliger sendes i udbud. Vinderen af udbuddet skal finansiere udlånet af de 10 sikreste pct. af gælden, mens resten skal finansieres ved genudlån af statsobligationer, skriver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i et notat.

Modellen lægger op til, at banker, realkreditinstitutter og pensionsselskaber kan byde på opgaven, idet den kræver kapital og mulighed for at foretage udlån.

Læs også
Top job