Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Topchef angriber regeringen: Hyklerisk at lade staten overtage vores forretning

BRFkredits topchef, Carsten Tirsbæk Madsen, beskylder regeringen for regelarbitrage i sagen om udlån til den almene boligsektor.

Adm. direktør Carsten Tirsbæk Madsen, BRFkredit, har ikke mange pæne ord at sige om regeringens udspil om at lade staten overtage realkredittens forretningsområde for udlån til den almene boligsektor.

Regeringen gør sig skyldig i hykleri, fordi den med argumentet om besparelser vil flytte det meste af udlånet til den almene sektor over til staten.

Det mener Carsten Tirsbæk Madsen, der er adm. direktør i Jyske Banks realkreditselskab, BRFkredit. Han peger på, at politikerne har pålagt realkreditselskaberne kapitalkrav og anden regulering, der har gjort det dyrere at udstede realkreditlån.

»Der er jo tale om regelarbitrage. Man indfører regler for realkreditinstitutter, som man ikke selv skal overholde. Bagefter siger man: Når man nu ikke skal overholde de regler, kan man gøre det billigere. Det er jo rigtigt. På den måde kan staten udkonkurrere mange,« siger Carsten Tirsbæk Madsen.

I juni oplyste regeringen, at det 180 mia. kr. store realkreditudlån til den almene boligsektor skal overflyttes til staten og finansieres med statsobligationer. Torsdag præsenterede boligminister Ole Birk Olesen (LA) en lettere revideret model, hvor 90 pct. af udlånet skal flyttes over til staten.

Ifølge BRFkredit er det en principiel og interessant diskussion, om det er rimeligt med kapitalkrav og regulering at påføre en privat sektor omkostninger, for bagefter at fastslå, at sektorens produkter er blevet for dyre.

»Det er da en interessant tilgang, synes jeg. Og det er en meget interessant tilgang som stat. Den kan jo føre meget vidt. Staten kan overtage mange ting i samfundet,« siger Carsten Tirsbæk Madsen.

Oprindeligt vurderede Finansministeriet og Boligministeriet, at staten på sigt vil spare godt 2 mia. kr. årligt ved at flytte hele markedet. Med den reviderede model er forventningen en besparelse på sigt på 1,6 til 1,7 mia. kr. Det er ifølge Carsten Tirsbæk Madsen helt urealistisk.

»Vi har forsøgt at få de forudsætninger, der ligger til grund for deres beregninger, men det er mit indtryk, at man ikke er interesseret i at lægge dem frem. Vi har ikke kunnet få dem. Men jeg tror, at ingen fra realkreditindustrien på nogen måde kan nå frem til en sådan besparelse ved at flytte lånene,« siger Carsten Tirsbæk Madsen.

Interesseorganisationen FinansDanmark har på nuværende tidspunkt ikke meget at sige om forslaget.

»Nu vil vi se nærmere på udspillet, og derfor er det for tidligt at sige noget om, hvad det indebærer for realkreditsektoren og for den almene boligsektor,« siger Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør i FinansDanmark.

Hverken boligminister Ole Birk Olesen (LA) eller finansminister Kristian Jensen (V) vil ifølge deres presseafdelinger udtale sig om sagen.

BRANCHENYT
Læs også