Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Finanslobby rækker hånden ud til regeringen: Vi har et bedre alternativ end statslån

FinansDanmark vil i dialog med politikerne om en bedre model for udlån til den almene boligsektor. Ekspert bakker finanslobbyen op.

Regeringens udspil går ud på at flytte 90 pct. af det 180 mia. kr. store udlån til den almene sektor over til staten og finansiere det med statsobligationer.Foto: Joachim Ladefoged

Der kan opnås milliardbesparelser på udlånet til den almene boligsektor, uden at staten skal overtage forretningsområdet.

Det mener interesseorganisationen FinansDanmark, som nu vil i dialog med regeringen, de øvrige politiske partier og embedsværket for at få ændret det udspil til finansiering af den almene boligsektor, som boligminister Ole Birk Olesen (LA) lancerede torsdag.

Der er ingen grund til at gå over åen efter vand, og med vores forslag kan man opnå præcis de samme besparelser

Ane Arnth Jensen, viceadm. direktør FinansDanmark

Hans udspil går ud på at flytte 90 pct. af det 180 mia. kr. store udlån over til staten og finansiere det med statsobligationer. Det vil ifølge Finansministeriet på sigt give årlige besparelser i niveauet 1,6 til 1,7 mia. kr.

»Der er ingen grund til at gå over åen efter vand, og med vores forslag kan man opnå præcis de samme besparelser og oven i købet få yderligere en række fordele,« siger viceadm. direktør Ane Arnth Jensen, FinansDanmark.

I dag yder staten en garanti på de yderste 40 pct. af udlånet, men med regeringens model overtager staten 90 pct. af risikoen. FinansDanmark foreslår, at man i stedet lader udlånet blive i realkreditsektoren og så blot udvider statsgarantien. Når garantien udvides til 90 pct., bliver det billigere at producere lånene.

»Udover at give samme besparelser har vores forslag de fordele, at der stadig vil være konkurrence om lånene, fordi de vil blive i den private sektor med flere aktører. Der vil være en fuld markedsmæssig vurdering af lånene og ejendommens rentabilitet. Det giver den almene sektor valgmuligheder. Og statens ØMU-gæld stiger ikke,« siger Ane Arnth Jensen.

Bankekspert Lars Krull er stærkt kritisk overfor regeringens model, og han kalder den beregnede besparelse for manipulatorisk.

»I dag giver staten en garanti på 40 pct. - altså har staten 40 pct. af risikoen på udlånet. Med regeringens model påtager staten sig 90 pct. af risikoen. Det er klart, at du får en anden pris, hvis du påtager dig 90 pct. af risikoen i stedet for 40 pct. af risikoen. Men hvis staten i stedet gav en garanti på 90 pct. til realkreditsektoren, kunne den jo tilbyde lånene til en lavere pris,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Han er ikke i tvivl om, at det er bedre at lade udlånet blive i realkreditsektoren og yde en statsgaranti på 90 pct. i stedet for at flytte det over til staten.

»Fagligheden og markedsnærheden er større i det private, og derfor bør man finde frem til en løsning med det private,« siger Lars Krull.

BRANCHENYT
Læs også