Gammel Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Professor: Investorerne skal presse børserne

Pensionsselskaberne og almindelige investorer skal være opmærksomme på konsekvenserne af måden, aktiemarkederne udvikler sig på.

Hastigheden på aktiehandel er banket i vejret, men det er ikke udelukkende et gode – det kan skade investorerne, viser en undersøgelse,
der er udarbejdet af en hollandsk professor. Arkivfoto: Peter Klint/Polfoto

Handlen på børserne har i de seneste år været inde i en rivende udvikling, hvor hastigheden er blevet banket i vejret og har gjort det muligt at handle aktier på brøkdele af et sekund. Men bliver hastigheden for høj, kan det skade mere end det gavner, viser en undersøgelse.

Undersøgelsen viser, at det er vigtigt, at investorerne forholder sig til udviklingen.

»Jeg lavede undersøgelsen, fordi det er vigtigt. Ikke kun ud fra akademisk nysgerrighed, men også for samfundet og folk, der bruger markedet til at spare op til senere tidspunkter. Vi er nødt til at lære brugerne af de finansielle markeder – pensionsselskaber og private investorer – at de har en interesse i det, der foregår, og at ikke alt, hvad der sker, er godt,« siger Albert J. Menkveld, der professor i finansiering på Duisenberg School of Finance ved VU University Amsterdam i Holland.

Han henviser til sin egen undersøgelse, der viser, at det blev dyrere at handle med nogle af de største aktier i Norden, efter at Nasdaq OMX Nordic opgraderede sit handelssystem og samtidig gjorde det muligt at handle hurtigere end tidligere.

Den højere hastighed førte nemlig til en kamp mellem de såkaldte højfrekvenshandlere, og taberne i det spil blev de langsomme investorer såsom pensionsselskaber og almindelige investorer.

»Spreadet var lille til at begynde med, så der er tale om små forskelle, og folk skal nok få deres pension. Men den volumen, der kommer igennem markederne, er enorm. Vi taber ved at skulle handle ved de højere hastigheder. Derfor er brugerne af de finansielle markeder nødt til at presse børserne,« siger Albert J. Menkveld.

Investorerne bør sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor det skal være muligt at handle hurtigere, og få børserne til at fremlægge dokumentation for, at ændringerne, som de laver, er til gavn for dem.

»Børserne skal vise, at de har svarene og har fundet frem til den rette hastighed, og så skal konkurrencen virke, så markedet finder frem til den bedste model,« siger Albert J. Menkveld.

Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering på Aarhus Universitet, mener, at pensionsselskaberne skal forholde sig til undersøgelsens konklusioner.

»Det er pensionsselskaberne, der fodrer det spil, som foregår mellem højfrekvenshandlerne på børsen. Jeg ved ikke, om de kan gennemskue, at det er dem, som betaler gildet, men de bør tage konsekvensen af det,« siger han.

Undersøgelsen viser, at handelsomkostningerne efter opgraderingen stadig var lave, så hvis man køber en aktie og beholder den i lang tid, betyder den lidt højere pris ikke noget.

»Men hvis man handler meget, så løber det op. Derfor bør pensionsselskaberne handle mindre. Det vil også føre til et pres mod børsen,« siger Carsten Tanggaard.

I PFA Pension mener man dog ikke, at der er et problem.

»For langsigtede investorer som PFA har spreads væsentligt mindre betydning end for de meget kortsigtede investorer. Som langsigtet investor kan vi amortisere spreadet over en lang horisont i modsætning til de kortsigtede spekulanter,« siger Jesper Langmack, direktør i PFA Kapitalforvaltning.

BRANCHENYT
Læs også