Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Kinas aktiemarked er et vildt eksperiment, der nemt kan gå galt

Redningsforsøg fra de kinesiske myndigheder gør mere skade end gavn, siger analytiker.

Da nedturen for Kinas a-aktier (hvoraf cirka 98 pct. ejes af kinesere) begyndte tidligere i begyndelsen af 2015, blev det mødt med skuldertræk. Så greb den kinesiske regering ind.

Kinas forsøg på at forhindre en aktienedsmeltning har ført til panik blandt investorer og bredt sig til børser flere steder i verden – inklusiv herhjemme.

Mandag blev al handel på aktieindekset i Shenzhen suspenderet på grund af massive kursfald, og langt hen ad vejen er det de kinesiske myndigheders skyld.

Sådan siger senioranalytiker i Nordea, Amy Zhuang, der fra Nordeas domicil i Singapore følger udviklingen tæt.

Myndighederne i Kina har indført en særregel, der gør det muligt at lukke børsen, hvis aktierne dykker mere end 7 pct. på en enkelt handelsdag. Det skete mandag. Samtidig har store investorer, der ejer mere end 5 pct. af en virksomheds aktier, fået forbud mod at sælge ud af dem.

»Det kinesiske aktiemarked er sygt. Det er ramt af en virus, som myndighederne forsøger at kontrollere. Men de gør blot situationen værre,« siger Amy Zhuang.

Reglen om at suspendere handlen med aktier, hvis de falder for meget, kan føre til, at kursfaldene blot strækker sig over en længere periode og reelt bliver større, mener hun. Den største synder er imidlertid salgsforbuddet til store investorer.

Oprindeligt skulle forbuddet udløbe fredag. Det har fået små investorer til at sælge ud af frygt for, at de store investorer trykker på salgsknappen og sender aktierne mod bunden.

Nu har myndighederne signaleret, at forbuddet forlænges. Desuden er statskontrollerede fonde blevet beordret til at købe flere aktier for at stabilisere markedet, lyder det.

»Det kinesiske aktiemarked er i forvejen meget sårbart. Når myndighederne blander sig på denne måde, er det med til at forstærke den paniske reaktion, fordi investorerne bliver usikre,« siger Amy Zhuang, der mener, at usikkerheden hurtigt kan smitte af på andre dele af Asien, Europa og USA.

Flere iagttagere frygter, at Kinas økonomi har kurs mod en hård opbremsning – eller ligefrem et kollaps. Det vil få store konsekvenser for verdensøkonomien.

»Kun en lille del af Danmarks samlede eksport går til Kina, så vi bliver ikke hårdest ramt. Det gør til gengæld et land som Tyskland, der er stærkt afhængig af Kina,« siger Amy Zhuang.

Tirsdag ligger de kinesiske aktier til et lille fald på cirka 0,3 pct. Det danske C20 Cap-indeks er steget med 0,23 pct.

BRANCHENYT
Læs også