Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

347 mia. dollar strømmede ind i denne investeringsform sidste år

2015 blev et rekordår for investeringer i de såkaldte ETF'er, der er en passiv investeringsform.

2015 blev et rekordår for de såkaldte ETF'er. Foto: Colourbox

Passive investeringsformer fortsætter deres sejrsgang verden over. Investorerne pumpede således hele 347 mia. dollar ind i de såkaldte ETF'er sidste år. Dermed blev 2015 et rekordår, for i det tidligere topår 2014 lå tallet på 330,7 mia. dollar.

Det viser tal fra verdens største kapitalforvalter Blackrock, der selv er en stor spiller inden for markedet for ETF'er via datterselskabet iShares. Mere end en tredjedel af inflowet sidste år havnede således i ETF'er fra iShares.

»På trods af sløje aktiemarkeder i 2015, satte den globale ETF-industri en rekord. Institutionelle og private investorer bruger ETF'er mere og mere,« lyder det fra Mark Wiedman, der er global chef for iShares i en pressemeddelelse.

De første ETF'er blev sendt på markedet i Canada i 1993, og de har vundet større og større indpas de seneste år, så der ifølge nyhedsbureauet Reuters nu er placeret 3 billioner dollar i ETF'er på globalt plan.

ETF'er kan til en vis grad sammenlignes med en dansk investeringsforening, men der er dog markante forskelle. Én af forskellene er måden at investere på. Langt de fleste danske investeringsforeninger er aktive. Det vil sige, at de forsøger at slå det marked, som de investerer i.

Omvendt er ETF'er passive. Det vil sige, at de ikke forsøger at slå markedet ved at håndplukke værdipapirer. I stedet er en ETF koblet op på et givent indeks, og en ETF følger dermed udviklingen i indekset. Det vil sige, at man får noget der minder om markedsafkastet fratrukket omkostninger.

Netop omkostningerne er også et område, hvor danske investeringsforeninger og ETF'er adskiller sig fra hinanden. Da ETF'er er passive er omkostningerne meget lavere end i f.eks. danske investeringsforeninger.

På trods af de positive aspekter ved ETF'er er der dog også blevet påpeget problemer med netop denne investeringsform, og ETF'er blev ramt særdeles hårdt under uroen på aktiemarkedet sidste år.

På trods af fremgangen på globalt plan er udbredelsen af ETF'er i Danmark yderst begrænset. Det skyldes blandt andet de danske skatteregler.

BRANCHENYT
Læs også