Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Den vilde pengeflugt har ramt Kina

Tilliden til det kinesiske aktiemarked smuldrer, siger analytiker. Myndighederne ændrer regler, som det passer dem.

På årets første handelsdag faldt aktieindekset i Shenzhen med 7 pct., hvorefter handlen med aktier blev stoppet. Foto: Imaginechina via AP Images.

Frygten for en finansiel krise i verdens næststørste økonomi, Kina, har fået banker og investorer til at flytte kæmpestore summer ud af landet.

Kina er ramt af en decideret »investorflugt,« siger senioranalytiker i Nordea Amy Zhuang, der følger udviklingen fra bankens domicil i Singapore.

I 2015 blev der sendt cirka 870 mia. dollars - svarende til 6 billioner danske kroner - ud af Kina, viser tal fra Nordea Markets og Macrobond. Særligt kinesiske investorer har travlt, fortæller Amy Zhuang.

»Jeg har hørt mange historier om, at store, kinesiske investorer for alvor har mistet tilliden til at investere i Kina. De tør ikke involvere sig i aktiemarkedet, fordi de er bange for at blive bundet på hænder og fødder,« siger senioranalytikeren.

Amy Zhuang henviser til en særregel, som de kinesiske myndigheder indførte for et halvt år siden. Den betyder, at store investorer ikke må sælge ud af deres aktier, hvis de ejer mere end 5 pct. af en virksomhed.

Salgsforbuddet skulle oprindeligt ophæves fredag, men bliver nu muligvis forlænget, lyder meldingen.

Samtidig har myndighederne indført en ny regel, der gør det muligt at suspendere al handel med aktier, hvis de falder mere end 7 pct. på en enkelt handelsdag. Det skete mandag.

»De mange restriktioner fra myndighedernes side har gjort stor skade på investortilliden. Vi ser en investorflugt, som højst sandsynligt vil fortsætte,« siger Amy Zhuang.

Usikkerhed og udsving på de finansielle markeder er en af de største trusler mod Kinas økonomi i 2016, vurderer flere iagttagere. På årets første handelsdag faldt aktieindekset i Shenzhen med 7 pct., hvorefter handlen med aktier blev stoppet.

Tirsdag var der mere ro på. Mest fordi statskontrollerede fonde købte aktier for 140 mia. kr. for at undgå endnu en nedsmeltning.

Seniorstrateg i Danske Bank Frank Øland Hansen konstaterede i den forbindelse, at myndighederne »ændrer spillereglerne på aktiemarkedet, mens der spilles.«

»Det er noget af det mest giftige for en investor,« sagde han.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også