Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fire grunde til, at aktierne har fået en skrækstart på 2016

Læs, hvorfor investorer verden over har travlt med at sælge ud.

På Wall Street i USA er aktieåret begyndt alt andet end godt. Europa og Asien har det ikke meget bedre. Foto: AP Photo/Richard Drew

Hvis du møder en aktionær på gaden, bør du give vedkommende et opmuntrende smil eller et klap på skulderen.

De første handelsdage af 2016 har været jammerlige for de globale aktiemarkeder. Værst står det til i Kina, der mandag måtte stoppe al handel med aktier for at undgå en nedsmeltning - og torsdag har gjort det igen.

»Aktierne kommer ikke til at bevæge sig i en pæn, lige linje i 2016. Vi vil se store udsving på grund af de mange usikkerhedsfaktorer, der popper op. Det stiller store krav til investorerne.«

Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank.

Også aktieindeks i resten af Asien, i Europa og USA er ramt af kurshug fra årets begyndelse. Men hvorfor har investorerne så travlt med at sælge ud?

Herunder giver chefstrateg i Danske Bank Frank Øland Hansen sine fire bud på, hvorfor aktierne falder.

  1. Kina vakler: Verdens næststørste økonomi har leveret skuffende væksttal for både industrien og servicesektoren. Det får investorerne til at frygte, at Kina er på vej mod en hård opbremsning – og at resten af verdensøkonomien bliver taget med i faldet. Den kinesiske valuta, yuan, er svækket til sit laveste niveau i fem år. Samtidig har myndighederne i Kina indført en række nye særregler og restriktioner på aktiemarkedet, som får investorer til at trække sig.
     
  2. Olieprisen falder: Nedturen i oliepriserne fortsætter, hvilket rammer især oliesektoren og olieservicesektoren. En tønde råolie fra Nordsøen koster nu 33 dollars – det laveste i over 11 år. I det prisleje bliver mange olieprojekter urentable, olieselskaber ramt på indtjeningen og tvunget til nedskæringer. Da olierelaterede aktier fylder meget, særligt i de amerikanske aktieindeks, har olieprisen en stor betydning for kursudviklingen.
     
  3. Der er geopolitisk uro: Konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien tager til og gør investorerne usikre. Konflikten bunder i, at Saudi-Arabien har henrettet den shia-muslimske leder Nimr al-Nimr. Det har fået Iran til at love hævn over saudierne, der har svaret igen ved at droppe alle diplomatiske forbindelser til Iran. Desuden har Nordkoreas angivelige prøvesprængning af en brintbombe medvirket til den nervøse aktiestemning.
     
  4. ... og modvind i USA: De amerikanske virksomheder går et udfordrende år i møde. USA er nået så langt i sit opsving, at lønninger begynder at stige. Det presser virksomhedernes profitmarginer. Samtidig har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævet renten – og vil sikkert gøre det igen i år – hvilket gør det dyrere for virksomheder at finansiere f.eks. nye investeringer.
BRANCHENYT
Læs også