Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Forstå det kinesiske aktiemarked på to minutter

Det er præget af urutinerede investorer, mener aktieansvarlig ved Jyske Bank.

Hvordan kan der opstå så meget panik på de kinesiske aktiemarkederne, og hvorfor bliver børserne lukket? Få et hurtigt overblik over, hvad der præger handlen med aktier i Kina.

  • Stærkt reguleret

Det kinesiske aktiemarked er underlagt langt flere regler end aktiehandel i Europa og USA.

Størstedelen af aktiemarkedet, heriblandt de to store børser i Shenzen og Shanghai, er delvist lukket for udenlandske investorer, mens børsen i Hong Kong er mere åben for omverdenen.

Senest har de kinesiske myndigheder indført, at hvis de kinesiske aktiekurser falder 5 pct., bliver alt handel sat på pause i et kvarter. Falder de helt ned til 7 pct., bliver børserne lukket ned resten af dagen. Den regel har de kinesiske myndigheder dog valgt at suspendere igen torsdag.

  • Kendt for store udsving

Det kinesiske aktiemarked er berygtet for at svinge meget op og ned. De nye regler er blevet indført for at forsøge at skabe et pusterum, hvor panikken kan lægge sig, fortæller Ib Fredslund Madsen, som er aktieansvarlig ved Jyske Bank.

»Man kender også de her automatiske, midlertidige pauser fra USA. Men ikke, at man vælger at suspendere handlen for en hel dag. Det kan betyde, at markedet ikke får raset ud, men i stedet opbygger en frygt for, hvad reaktionen bliver i morgen,« siger han.

  • De kinesiske investorer er urutinerede

Panik er ikke usædvanligt på det kinesiske aktiemarked, og en af årsagerne er, at størstedelen af de kinesiske investorer er urutinerede i, hvordan aktiemarkedet fungerer, mener Ib Fredslund Madsen.

Kinas aktiemarked er nemlig domineret af private formueforvaltere frem for institutionelle investorer, fx store fonde, banker og hedgefonde, som vi kender det fra Europa og USA.

»De private investorer går lettere i panik i forhold til institutionelle, fordi de ikke er vant til at være i miljøet og ikke kender mekanismerne lige så godt,« siger Ib Fredslund Madsen.

»De institutionelle investorer har til gengæld mere is i maven og er mere langsigtede, så de kan være med til at lægge en dæmper på panikken,« fortsætter han.

  • Myndighederne overrasker investorerne

Et andet problem er myndighedernes dårlige kommunikationsevner, mener Ib Fredslund Madsen.

»Meldingerne kommer sådan lidt dryssende fra de kinesiske myndigheder, så nogle gange overrasker det investorerne,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også