Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Troen på aktier falmer i ly af dalende oliepris 

Den lave oliepris har direkte effekt på aktiemarkederne, og nu skruer flere internationale investeringsbanker ned for deres aktiehåb.

Olieprisen faldt med 35 pct. i 2015. I de første dage af 2016 er den fortsat ned. Foto: APImages

Den første uge af 2016 har stået på massive aktiefald på de globale markeder. En af årsagerne er en oliepris, der dratter ned. Og det stopper ikke her, frygter flere storbanker.

For en måned siden, da flere storbanker rullede deres forventninger til aktierne i 2016 ud, var olieprisen omkring 40 dollar tønden. Dengang var den generelle formodning blandt analytikerne, at olieprisen ville stabilisere sig i begyndelsen af året, men den forudsigelse er nu ved at blive gjort til skamme. I dag er olien tættere på 33 dollar, og det kolliderer med de forventninger analytikerne lagde ud for aktiemarkederne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Analytikerne i Goldman Sachs er blandt de seneste til at advare kunderne om, at olieprisfaldet vil ramme aktierne yderligere. 

»Vi har sænket vores forventninger til (indtjeningen pr aktie i, red.) S&P 500 med 3 dollar til 106 dollar, 117 dollar og 126 dollar i 2015, 2016 og 2017,« siger David Kostin, Goldman Sachs, til Reuters.

Da mange af de store selskaber i USA er eksponeret mod energi og olie, kan olieprisfaldet ikke undgå at ramme det generelle aktiemarked, og bankerne er derfor nødt til at skrue ned for deres forventninger.

Med sin seneste neddrosling følger Goldman Sachs efter blandt andet Deutsche Bank og RBC Capital.

For få uger siden mente man fx i Deutsche Bank, at »det virkede fornuftigt« med en oliepris på omkring 55 dollar tønden i år. »Men nu gør det ikke,« siger en analytiker i storbanken til Reuters.

Prisen på Brent-olie er faldet med 35 pct. i 2015 og 48 pct. i 2014. Og fredag ligger olieprisen på det laveste niveau i over 11 år presset ned af uro om den kinesiske vækst, globalt overudbud og en noget tåget udsigt for, hvor efterspørgslen er på vej hen.

Storbanken Barclays forventer fx, at den kinesiske efterspørgsel på olie vil vokse med 300.000 tønder om dagen i 2016. Det er en nedgradering fra 510.000 om dagen sidste år.

Det seneste års tid er der på verdensplan blevet produceret 1,5 mio. tønder olie mere om dagen, end der bliver forbrugt. Og OPEC og Det Internationale Energiagentur forventer, at den globale vækst i efterspørgslen vil falde til 1,20-1,25 mio. tønder om dagen fra 1,8 mio. tønder i 2015.

BRANCHENYT
Læs også