Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Finanshus frygter markant aktienedtur i år

Det har været en turbulent begyndelse på året for aktieejerne. Og det er ikke slut, hvis man spørger eksperterne i UBS.

Foto: Richard Drew/AP

De globale aktiemarkeder har haft en meget turbulent første uge, hvor det kinesiske Shanghai-indeks faldt 10 pct. og handlen nåede at blive suspenderet to dage efter fald på 7 pct.

Det amerikanske S&P 500-indeks smed cirka 5 pct. i løbet af den første uge, men det er ikke nødvendigvis nok, vurderer  det schweiziske finanshus UBS' analytikere Michael Riesner og Marc Müller, som ifølge Bloomberg News ser risiko for, at det amerikanske eliteindeks kan falde ind i et direkte bear market.

Et bear market er defineret som et fald på mere end 20 pct., men de to analytikere venter dog først, at S&P 500-indekset skal stige til 2.200 i første kvartal eller måske nå helt op i 2.300 i løbet af andet kvartal fra de nuværende cirka 1.950, hvilket vil sige et potentiale på minimum 10-15 pct.

Aktiemarkedet ventes så at løbe ind i en top i andet kvartal, hvor den syvårige aktiecyklus ventes at træde til og give svaghed efter syv år med massiv optur efter bunden fra finanskrisens højdepunkt i marts 2009.

Fra toppen i andet kvartal venter UBS's analytikere så en korrektion på 20-30 pct. med en bund i slutningen af 2016 eller i værste fald i begyndelsen af 2017.

UBS pointerer også, at S&P 500-indekset er i gang med det fjerde og femte længste bull marked siden år 1900. Finanshuset ser dog bear markedet i 2016-17 som det første cykliske bear market før end et nyt længerevarende bull marked indtræder ingen.

I Europa fremhæves det, at de fleste aktiemarkeder toppede i sommeren 2015, og UBS venter, at de europæiske aktiemarkeder vil overraske negativt og ligesom S&P 500-indekset gå i bear market i andet kvartal i år. Det tyske Dax-indeks har været hårdt ramt i år med et fald på cirka 8 pct., mens det danske C20 Cap-indeks har kunnet klare sig med mere beskedne godt 3 pct. i negativ retning.

BRANCHENYT
Læs også