Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Europa/aktier: Svensk børskomet topper fladt marked

Svenske Fingerprint Cards er blandt de mest stigende aktier på det europæiske aktiemarked mandag, der generelt set balancerer mellem minus og plus.

Omkring middagstid falder det brede Stoxx 600-indeks, bestående af 600 selskaber fra 18 lande i Europa, med 0,1 pct. efter at have åbnet i plus.

Trods faldet ser markedet dog ud til at snige sig uden om uroen på de kinesiske børser, der er dykket med over 5 pct. mandag, og som i de første dage af 2016 har givet fald på alverdens aktiemarkeder.

- Usikkerheden har ikke spredt sig, men det kræver kun en eller to ting, der går galt, før vi er tilbage ved start. Markedets reaktion på det, der er sket i Kina, har været overdrevet, siger Peter Dixon, der er aktieøkonom i Commerzbank, til Bloomberg News.

Uroen omkring Kina skyldes blandt andet frygt for væksten i verdens næststørste økonomi, men det bør ifølge Peter Dixon ikke umiddelbart påvirke det europæiske aktiemarked så kraftigt, som tilfældet var i sidste uge, hvor Stoxx 600-indekset faldt knap 7 pct.

- De fundamentale forhold i Europa er ikke dårlige på nogen måde, og de burde egentlig kun blive bedre. Vi bør begynde at få mere medvind fra en svag euro og kollapset i energipriserne, siger Peter Dixon til Bloomberg News.

Blandt selskaberne i Europa er der størst fremgang til svenske Fingerprint Cards, der laver teknologi til genkendelse af en persons identitet ud fra fingeraftryk.

Selskabet, der sidste år steg astronomiske 1598 pct., er mandag støttet af, at finanshuset Arctic Securities har indledt dækning af aktien med en købsanbefaling og et kursmål på 850 svenske kr. Aktien stiger 2,7 pct. til 487 svenske kr., hvilket giver en plads i toppen af Stoxx 600-indekset.

I den anden ende er der pres på det norske olieselskab Statoil, efter at den amerikanske storbank Goldman Sachs i en analyse er kommet med dystre kommentarer om oliemarkedet.

Det har samtidig betydet, at Statoil er kommet en tur på salgslisten, og det presser aktien, der falder knap 5 pct.

Endnu større er faldet hos det hollandske selskab Qiagen, som blandt andet laver teknologi til at isolere dna fra biologiske prøver.

Selskabet har aflagt regnskab for sidste år, hvor forventningerne til 2016 ifølge Bloomberg News er under forventningerne blandt aktieanalytikerne. Aktien dykker 12,5 pct., hvilket giver en klar sidsteplads i Stoxx 600-indekset.

BRANCHENYT
Læs også