Investor
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Aktiekollapset i Kina fortsætter - men der er ét lyspunkt

Børsturbulens i verdens næststørste økonomi skaber ekstrem nervøsitet.

Mandag tog aktiemarkederne i Kina endnu en dukkert, da Shanghai-børsen faldt med 5,3 pct. og Shenzhen-børsen med 6,6 pct. Foto: Imaginechina via AP Images

Den opsigtsvækkende børsnedtur i Asien, der i forrige uge fik de vestlige finansmarkeder til at skælve, stopper ikke foreløbigt.

Mandag tog aktiemarkederne i Kina endnu en dukkert, da Shanghai-børsen faldt med 5,3 pct. og Shenzhen-børsen med 6,6 pct.

Med sig tog de børser i Hong Kong, Sydkorea, Taiwan og Singapore, der alle gik i minus. Børserne i Japan var lukkede.

»Investorerne er bekymrede for væksten i Kina, der viser svaghedstegn. Og de er nervøse for, hvor den kinesiske valuta skal hen. Det er det, der driver de store kursfald,« siger chefstrateg Frank Øland Hansen fra Danske Bank.

Opbremsningen i Kinas vækst har været kendt i længere tid, men mange frygter, at den bliver mere alvorlig end ventet. Tal for december viser, at producentpriserne i Kina faldt for 46. måned i træk, og inflationen stiger kun halvt så meget, som regeringen ønsker.

Dårlige nøgletal fra både den kinesiske industri og servicesektor bidrager til den dårlige stemning.

Samtidig gør det investorerne usikre, at den kinesiske centralbank har devalueret landets møntfod, yuan, ad flere omgange. Der mangler klare svar på, hvor centralbanken er på vej hen, mener Frank Øland Hansen.

»Fortæl os nu, hvilke tanker I gør jer – og hvad I vil. Skal valutaen have lov at svækkes, eller vil I fastholde den? Bestemmer markedskræfterne eller ej?,« siger seniorstrategen, der også savner svar på, hvordan Kina vil understøtte sin vækst.

»Kina er verdens næststørste økonomi. Investorerne, og alle andre for den sags skyld, har brug for at vide, i hvilken forfatning økonomien reelt er,« siger Frank Øland Hansen.

En god nyhed er, at mandagens kursfald i Asien ikke er smittet voldsomt af på de europæiske børser. Det danske C20 Cap-indeks er kun nede med 0,6 pct., mens Dax 30-indekset i Tyskland er steget cirka 1 pct.

Det kunne indikere, at korrektionen på de finansielle markeder er ved at nå vejs ende, lyder det fra Frank Øland Hansen.

»Men lad os nu lige se de næste dage an, inden vi drager nogen konklusioner,« siger han.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også